Nieuws

Restauratie Bruinenburgersluis voltooid

Omgevingsmanager André van Uum van Waterschap Vallei en Veluwe heeft laten weten dat de renovatie van de Bruinenburgersluis is voltooid. Het werk heeft inclusief voorbereidingen bijna 5 jaar in beslag genomen, maar de steigers zijn verdwenen en in een mooi filmpje wordt getoond met hoeveel zorg de sluis is behandeld. “Hiermee is een traject van bijna vijf jaar afgesloten. In deze periode werkte het waterschap samen met veel partners. Staatsbosbeheer, provincie Utrecht, gemeente Woudenberg, gemeente Leusden én met veel belanghebbenden zoals historische verenigingen, natuurverenigingen en inwoners.”

Medewerkers van de Stichting Grebbelinie (Geo van Geffen en Cor Keuning) brachten de betrokken partijen in 2016 en 2018 op de hoogte van de slechte staat van het Rijksmonument. De Stichting Grebbelinie is het waterschap en alle andere betrokken partijen dan ook dankbaar voor het herstel van de sluis. Vertegenwoordigers van diverse linie-stichtingen in het gebied namen regelmatig een kijkje bij de werkzaamheden en hebben gezien met hoeveel zorg de aannemer te werk ging. In het filmpje dat WVV liet opnemen komt de aannemer ook even aan het woord. Iedere werkdag begon met een stukje varen, zo is te zien. Van Uum benadrukt dat cultuurhistorie, peilbeheer, recreatie en circulariteit een rol speelden bij de renovatie van de sluis. Bruikbare stenen uit de sluismuren kregen opnieuw een plek. Naast de sluis is een nieuwe zitbank geplaatst. De voortgang van de renovatie is te zien in deze video op de website van het waterschap: www.vallei-veluwe.nl/bruinenburgersluis

De omgevingsmanager beeindigt het bericht met een uitnodiging: “Ga gerust eens kijken en neem plaats op het mooie bankje om het werk en de omgeving te aanschouwen.”

In het mei-nummer van Grebbelinie in Beeld dat donateurs van de Stichting Grebbelinie ontvangen, is ook aandacht voor deze mijlpaal, met fraaie foto’s van het eindresultaat.

De sluis tijdens de werkzaamheden in december 2023

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *