Waar bij de Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam vaak gezocht wordt naar bestemmingen van de forten in de sfeer van wonen en werken, daar mag de toekomst van de Grebbelinie zich verheugen in keuzes als natuur, cultuur en recreatie.
In de Grebbelinie gaan recreatie, natuur en cultuurhistorie hand in hand. Vrijwel het gehele gebied is vrij toegankelijk en voorzien van goede fiets- en wandelpaden. Omdat de Grebbelinie vooral bestaat uit aarden werken, is er in de loop der jaren tevens een prachtig natuurgebied ontstaan.
Gids Grebbelinie
De provincie Utrecht heeft in 2006 het voortouw genomen om de linie beter zichtbaar te en toegankelijk te maken voor recreanten. Het Grebbelinieteam is actief vanuit Gebiedscoöperatie O-gen te Scherpenzeel. Wandelaars kunnen genieten van het themapad Grebbelinie met bijbehorende wandelgids. In 2014 kwam tevens een fietsgids uit met een route van 11, 22 of 33 km langs de Grebbelinie in Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg.
Wie nog meer achtergrondinformatie zoekt of op eigen houtje de linie wil verkennen, is er de cultuurhistorische gids over de Grebbelinie. Ook deze gids kan u in de webshop bestellen. De gids is 188 pagina’s dik en telt naast talloze foto’s ook 25 deelkaarten waardoor u eenvoudig uw weg vindt in de linie.
Kanoboekje
De kanomogelijkheden zijn mede door inspanningen van het Waterschap Vallei en Veluwe fors vergroot met de aanleg van kanosteigers langs het Valleikanaal. Een boekje over de kanoroutes met achtergrondinformatie is te koop bij kanoverhuurders en diverse VVV’s.
Uiteraard zijn er talloze ondernemers in het gebied die zorgen voor fietsverhuur, overnachtingsplekken en tal van activiteiten. Een jaarlijks terugkerende manifestatie is de Grebbeliniemaand mei met veel activiteiten.
Ondernemers in de linie hebben zich verenigd in de Ondernemersvereniging Grebbelinie.