In het Fort aan de Buursteeg tussen Veenendaal, Renswoude en Ederveen ligt het Grebbelinie bezoekerscentrum. Hier wordt het verhaal verteld van deze waterlinie, die eeuwenlang een rol heeft gespeeld in de landsverdediging. Acht houten soldaten en een ijsvogel bewaken en verbeelden een bijzondere geschiedenis van oorlog en vrede. In het centrum wordt een korte film vertoond over de geschiedenis van de linie en er is een interactieve landschapstafel. Voorts zijn er voorwerpen, een tijdlijn, veldtelefoons en een loopgraafreconstructie met animaties die de geschiedenis van het gebied verlevendigen. De collectie is met dank aan de families van oorlogsveteranen in de afgelopen jaren flink gegroeid en aangevuld met nieuwe filmpjes, vitrines en panelen.

Voor € 1,20 ontvangt bij uw bezoek aan de expositie tevens een wandelkaart waarmee u een wandeling over het fort kan maken (ongeveer 2,5 kilometer) Het fort wordt sinds 1843 doorsneden door de spoorlijn Arnhem-Utrecht, maar via een handige nieuwe wandel/fiets-tunnel kan u beide helften bezoeken. Restanten van Nederlandse en Duitse bunkers, loopgraafreconstructies, een onderkomen voor pantserafweergeschut en mooie natuur vormen vormen samen het decor op dit oude aarden fort uit 1786. Meer informatie vindt u op de website www.grebbeliniebezoekerscentrum.nl

Openingstijden expositie en winkel Grebbelinie Bezoekerscentrum (winteropeningstijden november t/m februari)

Maandag: gesloten

Dinsdag t/m zondag: 12.30-16.00 uur

Postadres: Buursteeg 2, 3927 EJ Renswoude
Adres parkeerplaats Grebbelinie Bezoekerscentrum voor navigatie: Direct tegenover Klompersteeg 19, De Klomp. (Ede)

Route

Als u uit Veenendaal komt dan gaat u meteen nadat u onder het viaduct door bent, de eerste weg rechtsaf. U volgt dan de borden FORT AAN DE BUURSTEEG en GREBBELINIE BEZOEKERSCENTRUM.

Als u uit de richting van Ede of Renswoude komt, kan u vanaf de De Klomp de borden GREBBELINIE BEZOEKERSCENTRUM en FORT AAN DE BUURSTEEG volgen. U komt op de Klompersteeg langs de grote parkeerplaats (lang parkeren) en iets verder het bezoekerscentrum met een kleine parkeerplaats voor kort parkeren, of mensen die slecht ter been zijn.

Als u via de A12 uit de richting van Arnhem komt, kan u de afslag 23a nemen, bij de verkeerslichten rechtdoor. Daarna de borden FORT AAN DE BUURSTEEG en GREBBELINIE BEZOEKERSCENTRUM volgen.

Openbaar vervoer

Het bezoekerscentrum ligt op loopafstand (ruim 1 km) van Station Veenendaal-De Klomp, op het tracé Utrecht-Arnhem. Vanaf het station rechtsaf lopen en bij het benzinestation de grote weg (N224) oversteken en linksaf over/langs het fietspad. Bij de eerstvolgende kruising rechtdoor oversteken bij de verkeerslichten en het voetpad langs de Klompersteeg volgen naar het fort.

Reserveren

Reserveren is niet verplicht, u kan zich gewoon melden aan de balie van het Grebbelinie Bezoekerscentrum. Als u met een grote groep komt (groter dan 15) en u wilt zeker zijn dat er ruimte is op het moment dat u aankomt, of u wilt een rondleiding boeken, of informatie aanvragen kunt het contactformulier invullen, een mail te sturen naar info@grebbeliniebezoekerscentrum.nl of tijdens openingstijden te bellen naar 085 041 0110 U vermeldt daarbij het aantal personen van uw gezelschap (partner, huisgenoten), uw vraag of de tijd die u wil komen.

Entreekaarten:

Volwassene € 6,-
Student met studentenkaart € 5,-
Kinderen 6 t/m 12 jaar € 3,00
Kinderen 0 t/m 5 jaar: gratis

Houders VIP-card vriendenloterij: € 4,50
Houders veteranenpas: gratis
Houders Cunerapas, Grebbepas, Veenendaalpas: gratis

U kunt gratis parkeren op de parkeerplaats aan de Klompersteeg.