In het Fort aan de Buursteeg tussen Veenendaal, Renswoude en Ederveen ligt het nieuwe Grebbelinie bezoekerscentrum. Hier wordt het verhaal verteld van deze waterlinie, die eeuwenlang een rol heeft gespeeld in de landsverdediging. Acht houten soldaten en een ijsvogel bewaken en verbeelden een bijzondere geschiedenis van oorlog en vrede. In het centrum wordt een korte film vertoond over de geschiedenis van de linie en er is een interactieve landschapstafel. Voorts zijn er voorwerpen, een tijdlijn, een loopgraafreconstructie en panelen die de geschiedenis van het gebied verlevendigen. De collectie is in de afgelopen jaren flink gegroeid en aangevuld met nieuwe filmpjes, vitrines en panelen.

Voor € 1,20 ontvangt bij uw bezoek aan de expositie tevens een wandelkaart waarmee u een wandeling over het fort kan maken (ongeveer 2,5 kilometer) Het fort wordt sinds 1843 doorsneden door de spoorlijn Arnhem-Utrecht, maar via een handige nieuwe wandel/fiets-tunnel kan u beide helften bezoeken. Restanten van Nederlandse en Duitse bunkers, loopgraafreconstructies, een onderkomen voor pantserafweergeschut en mooie natuur vormen vormen samen het decor op dit oude aarden fort uit 1786. Meer informatie vindt u op de website www.grebbeliniebezoekerscentrum.nl

Openingstijden expositie en winkel Grebbelinie Bezoekerscentrum (winteropeningstijden)

Maandag: gesloten

Dinsdag, donderdag en vrijdag: 10.00-17.00 uur

Woensdag, zaterdag en zondag: 12.30-16.00 uur

Postadres: Buursteeg 2, 3927 EJ Renswoude
Adres parkeerplaats Grebbelinie Bezoekerscentrum voor navigatie: Direct tegenover Klompersteeg 19, De Klomp. (Ede)

Route

Als u uit Veenendaal komt dan gaat u meteen nadat u onder het viaduct door bent, de eerste weg rechtsaf. U volgt dan de borden FORT AAN DE BUURSTEEG en GREBBELINIE BEZOEKERSCENTRUM.

Als u uit de richting van Ede of Renswoude komt, kan u vanaf de De Klomp de borden GREBBELINIE BEZOEKERSCENTRUM en FORT AAN DE BUURSTEEG volgen. U komt op de Klompersteeg langs de grote parkeerplaats (lang parkeren) en iets verder het bezoekerscentrum met een kleine parkeerplaats voor kort parkeren, of mensen die slecht ter been zijn.

Als u via de A12 uit de richting van Arnhem komt, kan u de afslag 23a nemen, bij de verkeerslichten rechtdoor. Daarna de borden FORT AAN DE BUURSTEEG en GREBBELINIE BEZOEKERSCENTRUM volgen.

Openbaar vervoer

Het bezoekerscentrum ligt op loopafstand (ruim 1 km) van Station Veenendaal-De Klomp, op het tracé Utrecht-Arnhem. Vanaf het station rechtsaf lopen en bij het benzinestation de grote weg (N224) oversteken en linksaf over/langs het fietspad. Bij de eerstvolgende kruising rechtdoor oversteken bij de verkeerslichten en het voetpad langs de Klompersteeg volgen naar het fort.

Reserveren

Reserveren is niet verplicht, u kan zich gewoon melden aan de balie van het Grebbelinie Bezoekerscentrum. Als u met een grote groep komt (groter dan 15) en u wilt zeker zijn dat er ruimte is op het moment dat u aankomt, of u wilt een rondleiding boeken, of informatie aanvragen kunt het contactformulier invullen, een mail te sturen naar info@grebbeliniebezoekerscentrum.nl of tijdens openingstijden te bellen naar 085 041 0110 U vermeldt daarbij het aantal personen van uw gezelschap (partner, huisgenoten), uw vraag of de tijd die u wil komen.

Entreekaarten:

Volwassene € 6,-
Student met studentenkaart € 5,-
Kinderen 6 t/m 12 jaar € 3,00

Houders VIP-card vriendenloterij: € 4,50

Kinderen 0 t/m 5 jaar: gratis
Veteranen met veteranenpas: gratis

U kunt gratis parkeren op de parkeerplaats aan de Klompersteeg.

Vrijwilliger worden in het Grebbelinie Bezoekerscentrum

De medewerkers van het Grebbelinie Bezoekerscentrum zijn vrijwel allemaal vrijwilligers. Ze verwelkomen bezoekers, fungeren als gids of gastheer, bemensen de balie, dragen bij het onderhoud van het fort, doen studie naar de bijzondere objecten en documenten, helpen bij het opzetten van exposities en het runnen van de museumwinkel. Heeft u belangstelling voor het vrijwilligerswerk, of wilt u meer informatie? Stuur een mail naar info@grebbeliniebezoekerscentrum.nl

Vacatures vrijwilligers

Gidsen: we zoeken nog gidsen die groepen meenemen over het mooie groene fort, waar bunkers en kazematten worden bezocht met gezinnen, schoolklassen en families. Het is niet nodig dat u vooraf alles weet over het fort of de linie. U kan meelopen met de huidige gidsen en er is materiaal en achtergrondinformatie ter ondersteuning. Ook kan een gewenste periode in duo worden gewerkt. Gidsen werken op afroep en kunnen zelf aangeven of/wanneer ze een groep kunnen rondleiden.

Gastheren/vrouwen expositie: we zoeken met name nog vrijwilligers op diverse dagdelen. (Een dagdeel is 3,5 uur, bijvoorbeeld 10.00-13.30 of 12.30-16.00 uur) Er is voldoende informatie om u snel in te werken en het is niet nodig om vooraf alles te weten van het fort en de expositie. Wat wel belangrijk is, is dat u het leuk vindt om groepjes of individuele bezoekers te ontvangen en welkom te heten.

Baliemedewerker (m/v): we zoeken nog vrijwilligers voor zaterdagmiddag (12.30-16.00 uur, wekelijks, of om de week) en zondagmiddag (12.30-16.00 uur, wekelijks of om de week) Ook zoeken we nog baliemedewerkers die als oproepkracht willen werken. Via een app en een nieuwsbrief wordt wekelijks zichtbaar of en wanneer er die week dagdelen vrijkomen. Baliemedewerkers zijn een belangrijk visitekaartje voor het centrum: ze helpen bezoekers aan toeristische informatie, verkopen boeken, souvenirs en toegangskaartjes en nemen reserveringen aan, aan de balie of via de telefoon.

Fortwachters. We zoeken nog fortwachters, die het fort samen netjes en toegankelijk houden. Echt voor buitenmensen dus, die ook de handen uit de mouwen willen steken. Doorgaans klein onderhoud en rapporteren van onveilige situaties (loshangende takken, gaten in het pad) zodat Staatsbosbeheer op de hoogte blijft van de staat van onderhoud. (groot onderhoud, met name maaien, wordt door Staatsbosbeheer gedaan) Wilt u wekelijks of om de week een rondje maken over het fort en ons helpen de paden en de kazematten/bunkers netjes en toegankelijk te houden?

Belangstelling? Stuur een mail naar info@grebbeliniebezoekerscentrum.nl voor meer informatie. U kan tijdens openingstijden ook bellen met 085-0410110 Doorgaans maken we dan een (kennismakings)afspraak waarin u het fort, het werk en de mensen beter leert kennen. In het gesprek kijken we of we een mooie plek voor u kunnen vinden.