Het 43e nummer Grebbelinie in Beeld is onderweg naar de drukker. Het blad valt in de loop van mei bij de donateurs op de mat. Deze keer handelen de artikelen over de Grebbelinie in de gemeente Opheusden, Amersfoort, Hoogland, Woudenberg, Scherpenzeel, Renswoude, Rhenen en Veenendaal.
Het blad is vier pagina’s dikker voor deze gelegenheid en biedt ruimte aan een extra artikel. Er wordt aandacht besteed aan de voorposten in Opheusden. Die geschiedenis lijkt verdwenen uit het landschap, maar wie goed kijkt kan nog veel ontdekken. Jan de Vries heeft gelukkig weer tijd gevonden om te schrijven over een vroeger tijdvak in de Grebbelinie: hij legt uit hoe de aanleg van de Slaperdijk in zijn werk ging. Herman van Zanten vertelt over een zeer waardevol project in Woudenberg, waarbij de loopgraaf is vervangen. Nieuw is de keuze voor kunststof in plaats van hout. Op de cover van het blad wordt de lezer al opmerkzaam gemaakt op ‘reconstructies in de linie’, waarbij keuzes moeten worden gemaakt. Dat gold ook voor de deels gereconstrueerde tankversperring in Amersfoort. Soms wordt op speciale plekken gekozen voor een educatief of belevingselement, veel vaker valt de keuze op conserveren.
Een artikel over molens in de Grebbelinie laat zien hoeveel van dit industrieel erfgoed verdween vanwege de gevechtshandelingen in de Tweede Wereldoorlog. Eric van Maanen deed onderzoek naar het verhaal van Henk Fokker uit het 10e regiment Infanterie. Daarnaast de column van Ted Smeding en veel fotografie, passend bij Grebbelinie in Beeld.
Vanaf nummer 40 wordt de vormgeving gedaan door Martijn Rietberg (Rietberg Design). Hij geeft een vervolg aan het eveneens prima werk van Henriette van der Louw. Een aantal wensen vanuit de stichting en van lezers zijn vanaf het eerste nummer van 2024 verwerkt in het blad. Per jaar zullen extra elementen worden toegevoegd als deze meerwaarde hebben voor de lezer.
Middels het donateursblad worden verhalen bestudeerd, gedeeld en vastgelegd. Het blad is tevens bedoeld als blijk van waardering naar de donateurs die dit mede mogelijk maken. Wilt u de Grebbelinie ook steunen door donateur te worden van beide stichtingen? Vul dan het formulier in en ontvang het blad Grebbelinie in Beeld voortaan thuis. Ook wordt u desgewenst uitgenodigd voor rondleidingen, lezingen en excursies. Bovendien heeft u als donateur gratis toegang tot de exposities van het Grebbelinie Bezoekerscentrum. Het donateursbedrag is € 25,- per jaar. Met één bedrag steunen de begunstigers beide ideële doelen die door de belastingdienst als ANBI zijn aangemerkt.
Bent u ondernemer in/langs de Grebbelinie en wilt u het bezoekerscentrum, de vrijwilligers/beide stichtingen steunen? Voor bedrijven is het donateursbedrag € 100,- Als dank wordt het bedrijf vermeld op de pagina’s over recreatie, hetgeen waardevolle reclame is voor alle ondernemers die actief zijn in de vele hotels, campings, B&B’s, restaurants en outdoorbedrijven die een bezoek aan de linie samen nóg aantrekkelijker maken. Beide stichtingen zijn bovendien culturele ANBI voor de belastingdienst. U kan het geschonken bedrag dus opvoeren bij ‘giften’. Voor ondernemers is er een speciaal sponsorformulier.
Geachte redactie,
Voor een kennis zoek ik nu uit wat er gebeurd is met zijn vader in de mobilisatie. Hij zat in 10e R.I.
Vraag heeft u in uw donateursblad over dit regiment al eens gepubliceerd? Zo ja, kunt u mij een pdf doen toekomen.
Daarnaast is er een foto uit 1939, kan ik deze toesturen misschien kent u de foto en weet wie er nog meer opstaan.
Laatste vraag in het “Oorloglogszakboekje” Voorgelicht3/4/’40 kunt u daar iets meer over vertellen.
Mocht u de personalia nodig hebben stuur ik deze graag.
groeten ERic Haarman Lochem