Het 41e nummer Grebbelinie in Beeld is onderweg naar de drukker. Het blad valt in de loop van september bij de donateurs op de mat. Deze keer handelen de artikelen over de Grebbelinie in de gemeente Opheusden, Kesteren, Amersfoort, Woudenberg/Scherpenzeel, Leusden, Rhenen, Renswoude en Veenendaal.
Het Grebbelinie Bezoekerscentrum is mede dankzij de talrijke families van oudstrijders een belangrijke bron van onvertelde verhalen. Vele dagboeken, foto’s en documenten worden door de kinderen en kleinkinderen gedeeld met de vrijwilligers in het centrum te Renswoude. Samen met de Stichting Grebbelinie wordt onderzoek gedaan naar de gebeurtenissen die zoveel levens hebben beinvloed, ook na de Tweede Wereldoorlog. Zo deed Eric van Maanen onderzoek naar militair Fokker, die diende in 10 R.I. en dagboeken vol schreef over de dagelijkse gebeurtenissen in de mobilisatie. Soms leveren plaatselijke onderzoekers een artikel aan. Een mooi voorbeeld is het verhaal van Kees van den Dikkenberg, die ingekwartierd was in Veenendaal, geschreven door Jan Bos.
Op de cover en in het voorwoord krijgen de zorgen rond het linielandschap aandacht. Het is niet vanzelfsprekend dat het uitzicht vanaf de liniedijk groen blijft. Hoe willen we de linie doorgeven aan volgende generaties?
Een terugkerend item in het blad is de dronefotografie van Albert Speelman. Juist in de aarden Grebbelinie geven luchtopnames prachtig weer hoe de vestingen zijn gemaakt. Nieuw is de aandacht voor een object: in de komende nummers zal steeds een bijzonder voorwerp of wapen beschreven worden. In het septembernummer wordt afgetrapt met de bijlpik die jaren geleden werd gevonden op de Grebbeberg en nu een plekje heeft gekregen in de vitrines van het Grebbelinie Bezoekerscentrum.
Vanaf nummer 40 wordt de vormgeving gedaan door Martijn Rietberg (Rietberg Design). Hij geeft een vervolg aan het eveneens prima werk van Henriette van der Louw. Een aantal wensen vanuit de stichting en van lezers zijn vanaf het eerste nummer van 2024 verwerkt in het blad. Per jaar zullen extra elementen worden toegevoegd als deze meerwaarde hebben voor de lezer.
Middels het donateursblad worden verhalen bestudeerd, gedeeld en vastgelegd. Het blad is tevens bedoeld als blijk van waardering naar de donateurs die dit mede mogelijk maken. Wilt u de Grebbelinie ook steunen door donateur te worden van beide stichtingen? Vul dan het formulier in en ontvang het blad Grebbelinie in Beeld voortaan thuis. Ook wordt u desgewenst uitgenodigd voor rondleidingen, lezingen en excursies. Bovendien heeft u als donateur gratis toegang tot de exposities van het Grebbelinie Bezoekerscentrum. Het donateursbedrag is € 25,- per jaar. Met één bedrag steunen de begunstigers beide ideële doelen die door de belastingdienst als ANBI zijn aangemerkt.
Bent u ondernemer in/langs de Grebbelinie en wilt u het bezoekerscentrum, de vrijwilligers/beide stichtingen steunen? Voor bedrijven is het donateursbedrag € 100,- Als dank wordt het bedrijf vermeld op de pagina’s over recreatie, hetgeen waardevolle reclame is voor alle ondernemers die actief zijn in de vele hotels, campings, B&B’s, restaurants en outdoorbedrijven die een bezoek aan de linie samen nóg aantrekkelijker maken. Beide stichtingen zijn bovendien culturele ANBI voor de belastingdienst. U kan het geschonken bedrag dus opvoeren bij ‘giften’. Voor ondernemers is er een speciaal sponsorformulier.
Geachte redactie,
Voor een kennis zoek ik nu uit wat er gebeurd is met zijn vader in de mobilisatie. Hij zat in 10e R.I.
Vraag heeft u in uw donateursblad over dit regiment al eens gepubliceerd? Zo ja, kunt u mij een pdf doen toekomen.
Daarnaast is er een foto uit 1939, kan ik deze toesturen misschien kent u de foto en weet wie er nog meer opstaan.
Laatste vraag in het “Oorloglogszakboekje” Voorgelicht3/4/’40 kunt u daar iets meer over vertellen.
Mocht u de personalia nodig hebben stuur ik deze graag.
groeten ERic Haarman Lochem