Hieronder suggesties, routes en links om varend te genieten van de Grebbelinie -eventueel in etappes- van Rhenen naar Spakenburg. Er is een digitaal boekje: Met de kano langs de Grebbelinie. Het is te downloaden op de site van de Toeristische Kanobond Nederland. De meeste peddelaars varen 3-4 km/uur en geoefende sporters 5-6 km/uur. Er zijn rondjes en lijnroutes, waarbij meestal stroomafwaarts wordt gevaren. De routes over Grift/Valleikanaal tellen een aantal stuwen waar de kano naar een volgende steiger moet worden verplaatst.
Rhenen/Wageningen-Veenendaal 12 km
Startend bij Zideris (Cuneraweg 12 Rhenen), of het Nieuwe Kanaal bij Wageningen wordt circa 12 km met de stroom meegevaren. De Grift (nu Valleikanaal) was van groot belang voor de afvoer van water en turf en in militair opzicht de aanvoer van water. Het kanaal zorgde in 1939-1940 voor een groot inundatiegebied aan weerszijden. Het maakt de tocht er voor de gemiddelde recreant niet minder op. Door natuurontwikkeling van het omliggende Binnenveld is het vogelrijke gebied steeds mooier geworden. Tegenover Sportcentrum De Vallei (Sportlaan 1-3) is een kanosteiger waar uitgestapt kan worden.
Veenendaal-Scherpenzeel 6-7 km
Deze route is favoriet bij de redactie van deze site. De tocht begint bij de historische inundatiesluis bij de Roode Haan. Vervolgens wordt de liniedijk gevolgd en zijn zo nu en dan betonnen kazematten te zien. De tocht van 6 km leidt naar de TOP Scherpenzeel waar een aanlegsteiger en een parkeerplaats is aan de Nieuwstraat 76. Tegenover de steiger ligt de Post van Lambalgen. Voor een kilometer extra kan worden doorgevaren tot de brug naar de Brinkkanterweg. Ook hier is een kanosteiger. Deze steiger ligt dichtbij het Educatief Centrum Grebbelinie aan de Brinkkanterweg 23 A.
Scherpenzeel-Woudenberg 2-5 km.
Wie de linie wil zien vanuit een kano, niet te ver wil varen en wil starten en eindigen op één punt kan starten bij TOP Scherpenzeel (Nieuwstraat 76) en zowel noord als zuid gaan verkennen tussen de bruggen aan de Brinkkanterweg en de Broekerbrug. Het noordelijk stukje is heen en terug 2 km, de zuidelijke tocht kan naar eigen wens worden ingeschat. De tocht voert langs de liniedijk en de Post van Lambalgen. Dit gebied lag in 1940 zwaar onder vuur, nu voeren watervogels de boventoon.
Leusden-Leusden 16 km.
Het startpunt voor deze route is bij de aanlegsteiger aan de Langesteeg. Hier is tevens parkeergelegenheid. De route voert over het Valleikanaal richting de Schammer en via de Heiligenbergerbeek naar Landgoed den Treek. Een mooi overstappunt is de Bruinenburgersluis op het punt waar de Oude Lunterse Beek oorspronkelijk overging in de Heiligenbergerbeek richting Amersfoort. Nu wordt overgestapt naar het Valleikanaal. Door deze richting het noorden te volgen wordt het beginpunt weer bereikt. Neem na afloop een kijkje in de museumbunker tegenover de steiger!
Amersfoort-Amersfoort
Aan de Verdiweg kan worden gestart bij de brug over het Valleikanaal. Aan de zuidoostzijde van het kanaal is daar een zandpad dat naar een overdraagpunt leidt. De route wordt uitvoerig beschreven op de website kanoroutes.nl Ook voor deze route geldt dat een paar stuwen (3-4) over land moeten worden gepasseerd. Hoewel Amersfoort ook in 1940 door het Nederlandse leger werd verdedigd zijn er geen zichtbare restanten van de Grebbelinie te zien. De tocht telt desondanks een aantal zeer markante punten zoals de Waterpoort, de Koppelpoort en delen van de oude stadsmuur!
Amersfoort
De rivier de Eem is zo’n 18 km lang, dus er kunnen tochten op maat gemaakt worden. Ook kan er op diverse punten worden ingestapt op steeds een andere ‘kanodag’. Op de website kanokaartutrecht.nl wordt duidelijk gemaakt waar dat het beste kan. Wie vaart vanaf de Koppelpoort tot en met (bijna) het Werk bij Krachtwijk legt 2x (heen en terug) 4,5= 9km af. Onderweg zijn de kazematten van de Grebbelinie goed zichtbaar. De liniedijk is in de tijd dat het fietspad werd aangelegd weer onder profiel gebracht.
Amersfoort-Huizen/Spakenburg
Varen op een uiterst ontspannen manier kan door in te stappen bij de lijndienst Eemlijn, die functioneert dankzij een groep vrijwilligers. Omdat veel passagiers gebruik maken van de gelegenheid om de fiets mee te nemen wordt het ook wel de fietsboot genoemd. Maar een wandelbezoek aan o.a. Huizen of Spakenburg kan ook: de lijndienst vertrekt ’s morgens om 10.00 uur uit de Eemhaven in Amersfoort naar -afhankelijk van de dag- Huizen of Spakenburg. Daar blijft de boot enige tijd liggen tot de terugtocht wordt aanvaard om 13.30 uur. In de winter vaart de Eemlijn niet. Meer informatie: www.eemlijn.nl/
Noot van de redactie:
Deze website wordt in 2024 opnieuw gevuld met content. Ondernemers die de (Stichting) Grebbelinie steunen en hun activiteiten aanbieden langs de linie komen in aanmerking voor een plekje op deze website. Voor deze pagina geldt dat voor kanoverhuurbedrijven. Met de steun draagt het bedrijf direct bij aan het beheer van de Grebbelinie door 50 vrijwilligers. Meer informatie of overweegt u om de Grebbelinie ook te ondersteunen? Neem contact op met de Stichting Grebbelinie via info@grebbelinie.nl of vul het formulier in op de sponsorpagina.