De beste manier om de Grebbelinie te beleven is een wandeltocht over de liniedijk. U ziet de bunkers, betonnen kazematten, sluizen, versperringen en aarden forten van dichtbij. U kan de geschiedenis van het Rijksmonument aanraken. Hieronder staan een aantal aanbevelingswaardige routes die middels apps, folders en wandelgidsen worden aangeboden.

Grebbeliniepad
Vanaf 2010 is een doorgaande wandelroute langs en vooral over de Grebbelinie gemarkeerd. De route is tweemaal verbeterd (2014  en 2017) en voorzien van klaphekjes, rustbanken en informatiepanelen. Achtergrondinformatie en routekaarten staat in de bijbehorende wandelgids Grebbeliniepad, die door Wbooks werd uitgegeven. De gids is ook in het Grebbelinie Bezoekerscentrum te Renswoude verkrijgbaar. De route is 91 km lang, verdeeld in 14 etappes van 5 – 10 km.

Klompenpaden
In de Gelderse Vallei en Eemland zijn tal van zogenaamd klompenpaden uitgezet in samenwerking met de eigenaren van de grond. De gemarkeerde paden volgen doorgaans onverharde wegen door het landschap. Voor de Grebbelinie zijn diverse paden interessant, zoals het Daatselaarsepad (14 km), Breeschoterpad (6 km), Dashorsterpad (13 km), Broekerpad (7 km), Stoutenburgerpad (10 km) en het Jufferpad (14 km). De laatste start bij het Grebbelinie Bezoekerscentrum in Renswoude. Hier zijn ook folders van de routes verkrijgbaar. Digitaal vindt u de folders en meer informatie op klompenpaden.nl

Fortwandeling
Voor een korte wandeling van circa 2,5 km kunt u terecht bij het Grebbelinie Bezoekerscentrum in Renswoude. Bij de balie is de wandelkaart verkrijgbaar die achtergrondinformatie biedt over de geschiedenis van het fort, de betonnen kazematten en de Duitse bunker op het terrein. Er staan rustbankjes en er is een picknicktafel op het zuidelijk deel van het fort. Uiteraard kan deze wandeling gecombineerd worden met de expositie in het centrum of een lunch, drankje of diner bij de Grebbelounge.

Boswachterspad
Staatsbosbeheer heeft een mooi liniepad in een (gratis) folder opgenomen: het boswachterspad. Boswachter Corien Koreman: tussen de forten, loopgraven en andere overblijfselen leven boommarters, reeën en dassen. De bunkers in het landschap functioneren als overnachtingsplek voor de vleermuizen. In het water bij het werk aan de Daatselaar vind je allerlei watervogels en speur je naar het blauwe ijsvogeltje. De wandeling is 15 km lang en kan gestart worden bij Restaurant De Dennen (Utrechtseweg 34, Renswoude) of het Grebbelinie Bezoekerscentrum (Buursteeg 2, Renswoude) Meer informatie: website Staatsbosbeheer.

Pad van de Vrijheid
Dit pad van 155 km wordt in 13 afzonderlijke etappes beschreven in de wandelgids ‘Pad van de Vrijheid‘. Wie de route start in Wageningen begint de tocht langs monumenten bij Hotel de Wereld, waar werd overlegd over de gevolgen van de Duitse capitulatie in Nederland. De route is onderweg niet gemarkeerd, maar wordt uitvoerig beschreven in genoemde gids. De uitgave is verzorgd door uitgeverij Blauwdruk en is verkrijgbaar in het Grebbelinie Bezoekerscentrum.