Nieuws

Toekomst voor Monumentale Bruinenburgersluis

Bruinenburgersluis. Op de voorgrond zijn de stobben van de vijf beuken zichtbaar. Rechts is tussen de bomen een Duitse bunker te zien. Foto: Jan van Hal.

In de laatste week van januari 2022 werden vijf grote beuken bij de Bruinenburgse Sluis verwijderd. Waterschap Vallei en Veluwe deed dit om de renovatie van het Rijksmonument mogelijk te maken. Met het oog op de toekomst was de ingreep nodig omdat de sluismuren al jaren zwaar te lijden hadden van de bomen, die grote scheuren in het metselwerk veroorzaakten. De beuken stonden namelijk op de hoekpunten van de sluismuren en het sluishoofd. Tijdens het verwijderen van de bomen waren de wandelpaden en de kanoroute tijdelijk afgesloten.  

Getuige de jaarringen moeten de beuken ongeveer 70 jaar oud zijn geweest. Foto: Herman van Zanten

De sluis uit 1786 ligt op de grens van Woudenberg en Leusden. Gedurende de mobilisatieperiode speelde de sluis een belangrijke rol in de inundaties. Het doorlaten en afsluiten van het water werd destijds gefotografeerd en gefilmd. Het was en bleef een fotogenieke plek, die de afgelopen jaren door menigeen als één van de mooiste locaties van de Grebbelinie werd omschreven. Omdat in de Grebbelinie natuur en cultuur samen op gaan was de combinatie van de monumentale bomen en de monumentale sluis onvergetelijk. Wie de filmbeelden of foto’s uit 1939-’40 ziet zal echter opmerken dat er destijds geen bomen direct naast de sluis stonden. Na het kappen van de beuken werden er inderdaad 74 jaarringen geteld. Ze moeten er dus gestaan hebben vanaf ca. 1947-1948.

Vanuit de Stichting Grebbelinie is jarenlang meegedacht in aanloop naar de ingreep, in eerste instantie door Geo van Geffen, de laatste jaren met  name door medewerker Cor Keuning. De werkzaamheden van januari vormen een voorlopig sluitstuk van deze episode, die een vervolg zal krijgen bij de renovatie. Meer beeldmateriaal en informatie zal verschijnen in het volgende nummer van ‘Grebbelinie in Beeld’, het blad dat de Stichting Grebbelinie driemaal per jaar verstuurt naar alle donateurs.

 

2 thoughts on “Toekomst voor Monumentale Bruinenburgersluis

 1. Ab Schothorst schreef:

  Het was al jaren een schrikbeeld ,de beuken die de Bruinenburgersluis ontzetten. Gelukkig wordt er nu een ramp voorkomen. Als geboren Leusbroeker (1936) ken ik de sluis al sinds 1940. In de tekst las ik dat er van het afsluiten van het water in 1940 foto’s en een film gemaakt zijn. Ik ken alleen de foto’s met o.a van Voorst tot Voorst. Ik zou graag weten waar ik meer foto’s en de film kan bekijken? De laatste maanden ben ik per computer op zoek geweest naar foto’s en/of tekeningen van het “natuurgebied” waar vanaf 1937 het Valleikanaal gegraven is. Dit vooral in het gebied vanaf de Bruinenburgersluis tot de sluis in Asschat. Als u mij daarbij een aanwijzing zou kunnen geven zou ik zeer dankbaar zijn.

  Met dank voor de respons.
  Ab Schothorst

 2. Beheerder schreef:

  Geachte heer Schothorst,

  Op YouTube vindt u veel historische filmpjes. Voor 1939-1940 geldt doorgaans ‘ergens in Nederland’. In het filmpje ‘The battle of the Netherlands’ lijkt bij 9.35-9.58 een stukje Bruinenburgersluis te zien, 23 seconden dus. https://www.youtube.com/watch?v=pNcowUEYfkI

  Mocht dit kloppen (zowel de positie van de sluis, als de brugleuningen, de ingemetselde steen en de aanwezigheid van de commandant wijzen er op) dan krijgt u een aardig beeld van het gebied ten oosten van de liniedijk, kijkend vanaf de liniedijk en sluis richting het noorden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *