Nieuws

Donateursblad Grebbelinie in Beeld 39 verstuurd

Het 39e nummer Grebbelinie in Beeld is gedrukt en verstuurd aan de donateurs van de Stichting Grebbelinie en het Grebbelinie Bezoekerscentrum. De samenwerking zorgt ervoor dat de verhalen die door de Stichting Grebbelinie en het bezoekerscentrum worden opgetekend beter worden bewaard en gedeeld. In het winternummer van het blad staan deze keer artikelen over de Grebbelinie in de gemeente Veenendaal, Ede, Leusden, Woudenberg, Renswoude en Utrechtse Heuvelrug.

Donateursexcursie bij de Batterij aan de Schalmdijk. Rob Meeuwisz vertelt over de sporen in het gras; een verborgen onderkomen voor pantserafweergeschut.

Het Grebbelinie Bezoekerscentrum is mede dankzij de talrijke families van oudstrijders een belangrijke bron van onvertelde verhalen. Vele dagboeken, foto’s en documenten worden door de kinderen en kleinkinderen gedeeld met de vrijwilligers in het centrum te Renswoude. Samen met de Stichting Grebbelinie wordt onderzoek gedaan naar de gebeurtenissen die zoveel levens hebben beinvloed, ook na de Tweede Wereldoorlog. Dat niet alleen militaire verhalen worden verteld blijkt uit het verhaal van Dick Nap die schrijft over de Buurtsteeg tussen Veenendaal en Ede. En ook uit de geschiedenis van de eerste bewoners van het Fort aan de Buursteeg: een eenvoudige boerenfamilie die in de 18e eeuw omringd werden door de aarden wallen van het fort.

Het blad is tevens bedoeld om andere stichtingen langs de linie een podium te bieden. Zo schreef Herman van Zanten van o.a. de Stichting Grebbelinie in het Vizier een bijzonder verhaal voor nummer 39 over een teruggevonden geschutsopstellingsplaats in Woudenberg. Het Platform Militaire Historie Ede bood informatie over de verschillende rangen in het Nederlandse leger in 1940. Met een column van Ted Smeding en uitleg van Rob Meeuwisz over telefoonverbindingen in de linie wordt 2023 mooi afgesloten.

Bij het donateursblad is een brief bijgesloten aan de donateurs. De steun van hen is onmisbaar voor de 50 vrijwilligers van beide stichtingen. Wilt u de Grebbelinie ook steunen door donateur te worden van beide stichtingen? Vul dan het formulier in en ontvang het blad Grebbelinie in Beeld voortaan thuis. Ook wordt u desgewenst uitgenodigd voor rondleidingen, lezingen en excursies. Bovendien heeft u als donateur gratis toegang tot de exposities van het Grebbelinie Bezoekerscentrum. Het donateursbedrag is € 25,- per jaar. Met één bedrag steunen de begunstigers beide ideële doelen die door de belastingdienst als ANBI zijn aangemerkt.

Bent u ondernemer in/langs de Grebbelinie en wilt u het bezoekerscentrum, de vrijwilligers/beide stichtingen steunen? Voor bedrijven is het donateursbedrag € 100,- Als dank wordt het bedrijf vermeld op de pagina’s over recreatie, hetgeen interessant is voor alle ondernemers die actief zijn in de vele hotels, campings, B&B’s, restaurants en outdoorbedrijven die een bezoek aan de linie samen nóg aantrekkelijker maken. Beide stichtingen zijn bovendien culturele ANBI voor de belastingdienst. Voor ondernemers is er een speciaal sponsorformulier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *