Grebbelinie Bezoekerscentrum

Beeld van het bezoekerscentrum op het Fort aan de Buursteeg, juli 2017.

In 2016 is de bouw gestart van het bezoekerscentrum Grebbelinie op het Fort aan de Buursteeg. In juli 2017 werd het feestelijk geopend. Het centrum bestaat uit een expositie over de Grebbelinie met museumwinkel en restaurant Grebbelounge. Staatsbosbeheer mag zich eigenaar noemen van het gebouw en het Fort aan de Buursteeg, waar een mooie wandeling gemaakt kan worden. Voor informatie over het restaurant verwijzen we u graag naar www.grebbelounge.nl

De openingstijden van winkel en expositie zijn in de winterperiode (november t/m februari) maandag gesloten, dinsdag tot en met zondag van 12.30-16.00 uur. Van maart t/m oktober zijn de openingstijden: maandag gesloten, dinsdag, donderdag en vrijdag 10.00-17.0 uur en woensdag, zaterdag en zondag: 12.30-16.00 uur.

Reserveren

Reserveren is niet verplicht, maar is met groepen wel aan te raden: zie daarvoor het contactformulier op www.grebbeliniebezoekerscentrum.nl of stuur een mail naar info@grebbeliniebezoekerscentrum.nl Bellen kan ook tijdens openingsuren: 085 041 0110 Bij uw reservering geeft u het aantal personen aan van uw gezelschap (partner, gezin, huisgenoten) en de tijd dat u wil komen. Mocht u zonder reservering komen bent u van harte welkom. Het kan zijn dat u even moet wachten op een gezelschap dat wel gereserveerd heeft.

Entree: € 5,- voor volwassenen, € 4,- voor studenten met een studentenkaart, € 2,50 voor kinderen 6 t/m 12, kinderen 0-5 gratis, veteranen met veteranenpas gratis. U kunt gratis parkeren op het parkeerterrein op langs de Klompersteeg. Voor € 0,95 is een wandelkaart verkrijgbaar waarmee u het oude aarden fort uit 1786 kunt bezoeken. Begeleid door het geluid van kikkers, wandelt u over de oude wallen langs restanten van bunkers, betonnen onderkomens en kazematten uit de Tweede Wereldoorlog.

Bouw bezoekerscentrum

De werkzaamheden aan het Grebbelinie bezoekerscentrum vonden plaats in 2016-2017. Op 8 juli 2017 was de publieksopening van het Grebbelinie Bezoekerscentrum, dat de weg wijst naar de fortificaties in de linie en alle verhalen die daaraan verbonden zijn.

De bouw in data

 • Juli 2017. Publieksopening met o.a. commandant Nederlandse landstrijdkrachten luitenant-generaal Beulen. Ruim 1200 mensen waren bij de opening aanwezig. Zie nieuwsbericht…
 • Juni 2017. Oplevering gebouw. Aansluiten water, elektriciteit. Inrichting expositie, kantoor en horeca. Formele opening met o.a. professor Pieter van Vollenhoven.
 • Mei 2017. Testen visuals expositie. Aanleggen paden. Oplaadplaatsen parkeerterrein.
 • April 2017. Dakafwerking en afwerking gebouw.
 • Maart 2017. Aanleggen bekabeling, verwarming, buizenstelsels, lift, afwerking dakconstructie.
 • Februari 2017. Muren op de begane grond worden geplaatst. Kleine buitentrap wordt gemaakt.
 • Januari 2017. Storten van de vloeren en bouwen van de muren op de begane grond. In de tweede helft van januari wordt het hoogste punt bereikt: het dak en de vloer van het expositiegedeelte zijn geplaatst. Werkzaamheden aan de parkeerplaats worden afgerond.
 • December 2016. Het wandelpad tussen Station De Klomp en het Fort aan de Buursteeg wordt aangelegd. Het parkeerterrein wordt voorzien van verharding. Metaalvlechtwerk wordt aangebracht voor de fundering. De betonnen fundering wordt gestort.
 • November 2016. Bouwgrond wordt gereed gemaakt voor de fundering. Bekisting van de fundering wordt voorbereid. Werkzaamheden aan het wandelpad naar De Klomp zijn van start gegaan.
 • Oktober 2016. Terrein voor parkeerterrein langs de Klompersteeg geëgaliseerd.
 • September 2016. Precies 10 jaar na de intentieverklaring van 14 september 2006 verrichtte geputeerde Marriëtte Pennarts van de provincie de starthandeling voor de bouw op 14 september. Deze maand was tevens de eerste informatieavond voor omwonenden.
 • Juli 2016. Aannemer Temmink plaatst het bouwbord.
 • Juni 2016. Bouwbedrijf Temmink installeert zich op het fort en werkt aan een gedetailleerd bouwplan.
 • Mei 2016. Ondertekening bouwcontract door Staatsbosbeheer en Temmink Bouwprojecten uit Deventer.