Grebbeliniepad

In 2010 lag de eerste wandelgids ‘Grebbeliniepad’ in de boekwinkels en inmiddels is de derde druk in 2017 verschenen. Het pad is gegroeid van 80 naar ruim 90 kilometer en volgt sinds de derde druk ook de liniedijk langs de Eem en door Leusden. Ook de gids is gegegroeid van 108 naar 120 pagina’s.

Op verzoek van wandelaars zijn de bezienswaardigheden op een handige manier verbonden met de routebeschrijving. De Asschatterkeerkade maakt nu deel uit van de doorgaande route, omdat het niet mag ontbreken in de wandeling van Spakenburg via de Grebbeberg naar Ochten in de Neder-Betuwe. De gehele route is in maart en april 2017 opnieuw gemarkeerd.

Wandelen door een geheimzinnige linie

Wandelen in de Grebbelinie heeft iets geheimzinnigs. Overal liggen de sporen van tweehonderd jaar vestinggeschiedenis, maar ze liggen wel verborgen in het groen. De wandelgids wil de geheimen van de linie met u delen, want meer weten, betekent meer zien! Langs het wandelpad komt u voorts op vele plaatsen informatiepanelen tegen, die u attent maken op markante plekken in de linie.

Doorgaande wandelroute

Het themapad is een doorgaande wandelroute langs de vele werken, sluizen, forten en kazematten van de Grebbelinie. Een belangrijk deel voert langs de oude liniedijk, maar er zijn tevens ‘uitstapjes’ door Veenendaal, Leusden en Amersfoort. Vooral de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog hebben ervoor gezorgd dat de dorpjes en steden in de Gelderse Vallei enigszins vergroeid zijn geraakt met de historie van het verdedigingswerk. De wandelgids belicht daarom ook de relatie tussen de plaatsen en de linie. Een korte schets van dorp of stad laat zien wat ze nog meer te bieden hebben.

Doorgaande wandelroute

Aangezien de wandeling over een themapad voert, kunt u in de gids veel achtergrondinformatie verwachten over de objecten van de linie. Gaandeweg ziet u steeds vaker terugkerende elementen, zoals wederopbouwboerderijen, kazematten en aarden verdedigingswerken. Zo bouwt u al wandelend veel kennis op over de historie van het gebied. Alle deelroutes worden vooraf gegaan door thema’s die actueel zijn tijdens de wandeling.

Doorgaande wandelroute

Hoewel het thema uitgaat van cultuurhistorie is het tevens een echt natuurpad over veelal onverharde paden. Het pad wordt veelal extensief beheerd. Jaargetijden en het weer hebben dus invloed op de begaanbaarheid en de toegankelijkheid van delen van de linie. De meeste wandelingen zijn daarom ongeschikt voor minder validen. Honden zijn o.a. niet toegestaan op de liniedijk tussen de Langesteeg en de spoorlijn. Op enkele andere delen moeten honden aangelijnd zijn.