Er zijn geen evenementen gevonden
  • Duitse legers overschrijden Nederlandse grens
    vrijdag 10 mei 1940
    Lees verder >>

Nieuwsarchief

Dit zijn de nieuwscategoriëen en berichten.

nieuwsberichten 1-10 van 322


Jaaroverzicht Stichting Grebbelinie

Door Bert Rietberg, vrijdag 08 januari 2021 10:16
Categorie: Stichting Grebbelinie

Aan het definitieve jaarverslag moeten nog de financiële cijfers worden toegevoegd en de plannen voor 2021. Het inhoudelijk jaaroverzicht is echter gereed en in te zien voor iedereen die wil weten wat de Stichting Grebbelinie heeft gedaan in 2020 en in de jaren daarvoor!

Lees verder >>

Tijdelijke afsluiting wandelpaden Grebbelinie Woudenberg

Door Provincie Utrecht, woensdag 06 januari 2021 08:52
Categorie: Projecten

Een aantal wandelpaden van de Grebbelinie zijn van 18 januari tot begin maart 2021 afgesloten. Het gaat om de wandelpaden langs het Valleikanaal vanaf de A12 in het zuiden tot de provinciale weg N224 tussen Woudenberg en Scherpenzeel. De afsluiting is nodig, omdat er werkzaamheden aan de liniedijk plaatsvinden die gevaar kunnen opleveren voor de wandelaars. Provincie Utrecht en Staatsbosbeheer werken samen aan het herstel van de Grebbelinie.

Lees verder >>

Een terugblik: 2020 in 12 foto's

Door Bert Rietberg, dinsdag 05 januari 2021 15:47
Categorie: Vestingwerk

Ondanks een jaar vol hindernissen lieten de vrijwilligers van diverse stichtingen zich niet uit het linieveld slaan. Geholpen door gemeenten, de koninklijke Landmacht, Staatsbosbeheer en de provincie Utrecht konden vele projecten doorgang vinden, tussen de lockdowns door. Hieronder een selectie van 12 opvallende gebeurtenissen in 2020.

Lees verder >>

Terugblik: de reconstructie van een tankversperring in Renswoude

Door Bert Rietberg, donderdag 31 december 2020 12:34
Categorie: Stichting Grebbelinie

Hoewel in 2020 het nodige werd bereikt, kijkt de de Stichting Grebbelinie kijkt met gemengde gevoelens terug op het afgelopen jaar. De stichting wordt al vele jaren gesteund door gemeenten, bedrijven en particulieren, waardoor veel werk in de Grebbelinie kan worden gedaan op het gebied van beheer, onderhoud, onderzoek en reconstructie. Gelegenheid om donateurs uit te nodigen en te ontmoeten was er (bijna) niet. De stichting hoopt de uitgestelde wandelingen en rondleidingen naar afgeronde projecten in 2021 alsnog te kunnen doen. Hieronder: de herstelde tankversperring in Renswoude.

Lees verder >>

Terugblik: een verbeterd onderkomen voor PAG

Door Bert Rietberg, donderdag 31 december 2020 10:23
Categorie: Stichting Grebbelinie

2020 was een buitengewoon jaar. Vrijwel alle groepsactiviteiten van de Stichting Grebbelinie moesten worden geannuleerd vanwege de voorschriften. Desondanks is er met hulp van gemeenten, andere stichtingen en de steun van donateurs weer veel bereikt. In 2021 hopen we de resultaten te vieren met alle betrokkenen. Hieronder: het onderkomen voor pantserafweergeschut.

Lees verder >>

Verkenning en opgraving van twee kazematten voor Pantser Afweer Geschut

Door Leo van Midden, redactie Bert Rietberg, zondag 11 oktober 2020 09:55
Categorie: Stichting Grebbelinie

In de gemeente Renswoude worden twee kazematten voor pantserafweergeschut uitgegraven en onderzocht. De betonnen onderkomens werden in 2008 door de Stichting Grebbelinie ontdekt. Het onderzoek moet meer duidelijk maken over de wijze waarop de Batterij aan de schalmdijk in de Tweede Wereldoorlog was ingericht. Vanwege de nieuwe coronamaatregelen die 13 oktober bekend werden gemaakt, worden de werkzaamheden wel later uitgevoerd dan gepland.

Lees verder >>

Helden van de Grebbelinie in het Grebbelinie Bezoekerscentrum

Door Tekst: Jan van Hal, redactie Bert Rietberg, dinsdag 16 juni 2020 08:33
Categorie: Vestingwerk

Het Grebbelinie bezoekerscentrum heeft haar expositie opnieuw ingericht en schenkt nu aandacht aan bijzondere militairen die het ultieme offer brachten voor onze Vrijheid. Vanzelfsprekend ligt het accent daarbij op de gebeurtenissen rond de Duitse inval in 1940. Maar ook tijdens de bezettings jaren tot aan de bevrijding in 1945 bleef het vaak onrustig in en op de Grebbelinie. Diverse keren was er sprake van incidenten, veroorzaakt door verzetshandelingen, terwijl rond de bevrijdingsperiode nog vele (buitenlandse) militairen sneuvelden bij het “schoonvegen” van de Grebbelinie.

Lees verder >>

QR-route Grebbelinie Leusden hersteld

Door Cor Keuning, Stichting Grebbelinie, donderdag 28 mei 2020 18:04
Categorie: Stichting Grebbelinie

Woensdag 27 mei heeft Stichting Grebbelinie samen met Hans Peter Reinders van de gemeente Leusden de QR-route op de Asschatterkeerkade gelopen en 6 ontbrekende QR-plaatjes hersteld.

Lees verder >>

Grebbelinie in uitzending NOS WO2 in 100 foto's

Door Bert Rietberg, zondag 03 mei 2020 17:39
Categorie: Geschiedenis

De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's. Uiteraard speelt ook de Grebbelinie in deze indrukwekkende selectie, die op 4 mei van tekst en uitleg wordt voorzien. Eén van de foto's wordt toegelicht door José Huurdeman, schrijfster van het boek Dorpen op Drift. De uitzending is maandagavond 4 mei op NPO 2 om 20.35 uur.

Lees verder >>

Zuidelijk deel van het Fort aan de Buursteeg geopend

Door Bert Rietberg, maandag 24 februari 2020 17:14
Categorie: Projecten

Jarenlang was het Fort aan de Buursteeg tussen Veenendaal en Renswoude verborgen achter bebouwing en deels in gebruik als camping. In 2017 is het noordelijk deel opgeleverd, compleet met bezoekerscentrum. Op 20 februari 2020 is ook het zuidelijk deel van het fort toegankelijk en aantrekkelijk gemaakt voor bezoekers. Een gloednieuwe fiets- en wandeltunnel verbindt beide delen met elkaar.

Lees verder >>