Er zijn geen evenementen gevonden

Nieuwsarchief

Dit zijn de nieuwscategoriëen en berichten.

nieuwsberichten 1-10 van 326


Gerestaureerde tankkering Grebbelinie terug op z’n plek

Door Communicatie gemeente Leusden,(Red: Bert Rietberg), zondag 04 juli 2021 08:47
Categorie: Stichting Grebbelinie

Op dinsdag 6 juli is de gerestaureerde tankkering aan de Engweg op landgoed De Horst in Stoutenburg na restauratie herplaatst. De blokken zijn gevonden in een oude schuur in Achterveld en kwamen tevoorschijn toen deze werd gesloopt. De tankkering bestaat uit zes betonnen blokken met spoorstaven die mei 1940 op de Engweg stonden als onderdeel van de Grebbelinie. De blokken zijn fraai en vakkundig gerestaureerd en dragen bij aan de zichtbaarheid van de Grebbelinie in en om Leusden.

Lees verder >>

Fort aan de Buursteeg klaar voor de toekomst

Door Mylene Kerstiens, Staatsbosbeheer, dinsdag 15 juni 2021 08:34
Categorie: Projecten

Restaurant Grebbelounge, Stichting Grebbelinie Bezoekerscentrum en Staatsbosbeheer hebben de handtekening gezet onder een samenwerkingsovereenkomst. Aanleiding is het vertrek van gebiedscoöperatie O-gen als hoofdhuurder van het Grebbelinie Bezoekerscentrum. In de overeenkomst staan afspraken over de gezamenlijke exploitatie van het bezoekerscentrum, het gebruik van de buitenruimte op het fort en hoe de partners hierin gaan samenwerken en elkaar versterken. Zo werken de partners aan een integraal activiteitenaanbod en marketing van en communicatie over Fort aan de Buursteeg en de Grebbelinie. De provincie Utrecht heeft een bijdrage toegezegd van ongeveer 100.000 euro.

Lees verder >>

Belangrijk onderzoek naar betonnen onderkomens voor pantserafweergeschut.

Door Bert Rietberg, zondag 30 mei 2021 13:41
Categorie: Stichting Grebbelinie

De Stichting Grebbelinie deed in 2015 een bijzondere ontdekking: onder een laagje mos zag men zichtbare restanten van een tweetal onderkomens voor pantserafweergeschut. Door nieuw archeologisch onderzoek van de AWN moet meer duidelijk worden over de constructies die aanvankelijk als tijdelijk werden beschouwd, maar in 1940 wel degelijk dienst deden toen het Duitse leger de grens overstak. Op zowel 18 als 19 juni wordt telkens één betonnen onderkomen voor pantserafweergeschut tijdelijk zichtbaar gemaakt. Via een aantrekkelijk arrangement van het Grebbelinie Bezoekerscentrum en de Stichting Grebbelinie kan het publiek in kleine groepjes gespreid over de dag een bezoek brengen aan de onderzoekslocatie.

Lees verder >>

Kazemat G36 zichtbaar gemaakt

Door Bert Rietberg, donderdag 20 mei 2021 09:01
Categorie: Stichting Grebbelinie

De Stichting Grebbelinie heeft samen met medewerkers van Stichting de Greb en donateurs een kazemat tussen Veenendaal en de Grebbeberg zichtbaar gemaakt. Hierdoor kan het verhaal van de Grebbelinie en de tegenaanval van 13 mei 1940 ook hier worden verteld.

Lees verder >>

Jaaroverzicht Stichting Grebbelinie

Door Bert Rietberg, vrijdag 08 januari 2021 10:16
Categorie: Stichting Grebbelinie

Aan het definitieve jaarverslag moeten nog de financiële cijfers worden toegevoegd en de plannen voor 2021. Het inhoudelijk jaaroverzicht is echter gereed en in te zien voor iedereen die wil weten wat de Stichting Grebbelinie heeft gedaan in 2020 en in de jaren daarvoor!

Lees verder >>

Tijdelijke afsluiting wandelpaden Grebbelinie Woudenberg

Door Provincie Utrecht, woensdag 06 januari 2021 08:52
Categorie: Projecten

Een aantal wandelpaden van de Grebbelinie zijn van 18 januari tot begin maart 2021 afgesloten. Het gaat om de wandelpaden langs het Valleikanaal vanaf de A12 in het zuiden tot de provinciale weg N224 tussen Woudenberg en Scherpenzeel. De afsluiting is nodig, omdat er werkzaamheden aan de liniedijk plaatsvinden die gevaar kunnen opleveren voor de wandelaars. Provincie Utrecht en Staatsbosbeheer werken samen aan het herstel van de Grebbelinie.

Lees verder >>

Een terugblik: 2020 in 12 foto's

Door Bert Rietberg, dinsdag 05 januari 2021 15:47
Categorie: Vestingwerk

Ondanks een jaar vol hindernissen lieten de vrijwilligers van diverse stichtingen zich niet uit het linieveld slaan. Geholpen door gemeenten, de koninklijke Landmacht, Staatsbosbeheer en de provincie Utrecht konden vele projecten doorgang vinden, tussen de lockdowns door. Hieronder een selectie van 12 opvallende gebeurtenissen in 2020.

Lees verder >>

Terugblik: de reconstructie van een tankversperring in Renswoude

Door Bert Rietberg, donderdag 31 december 2020 12:34
Categorie: Stichting Grebbelinie

Hoewel in 2020 het nodige werd bereikt, kijkt de de Stichting Grebbelinie kijkt met gemengde gevoelens terug op het afgelopen jaar. De stichting wordt al vele jaren gesteund door gemeenten, bedrijven en particulieren, waardoor veel werk in de Grebbelinie kan worden gedaan op het gebied van beheer, onderhoud, onderzoek en reconstructie. Gelegenheid om donateurs uit te nodigen en te ontmoeten was er (bijna) niet. De stichting hoopt de uitgestelde wandelingen en rondleidingen naar afgeronde projecten in 2021 alsnog te kunnen doen. Hieronder: de herstelde tankversperring in Renswoude.

Lees verder >>

Terugblik: een verbeterd onderkomen voor PAG

Door Bert Rietberg, donderdag 31 december 2020 10:23
Categorie: Stichting Grebbelinie

2020 was een buitengewoon jaar. Vrijwel alle groepsactiviteiten van de Stichting Grebbelinie moesten worden geannuleerd vanwege de voorschriften. Desondanks is er met hulp van gemeenten, andere stichtingen en de steun van donateurs weer veel bereikt. In 2021 hopen we de resultaten te vieren met alle betrokkenen. Hieronder: het onderkomen voor pantserafweergeschut.

Lees verder >>

Verkenning en opgraving van twee kazematten voor Pantser Afweer Geschut

Door Leo van Midden, redactie Bert Rietberg, zondag 11 oktober 2020 09:55
Categorie: Stichting Grebbelinie

In de gemeente Renswoude worden twee kazematten voor pantserafweergeschut uitgegraven en onderzocht. De betonnen onderkomens werden in 2008 door de Stichting Grebbelinie ontdekt. Het onderzoek moet meer duidelijk maken over de wijze waarop de Batterij aan de schalmdijk in de Tweede Wereldoorlog was ingericht. Vanwege de nieuwe coronamaatregelen die 13 oktober bekend werden gemaakt, worden de werkzaamheden wel later uitgevoerd dan gepland.

Lees verder >>