De Bruinenburgersluis

BruinenburgersluisHet wordt wel één van de mooiste punten uit de Grebbelinie genoemd: de Bruinenburgersluis. Een sluis in de Liniedijk met een fraaie brug onder hoge bomen. Met een naam die tot de verbeelding spreekt; ze verwijst naar "Huise Bruinenburg", een hofstede met een gracht en een torentje. Het 'kasteeltje' werd gesloopt in de 18e eeuw. Nu staat er een boerderij met de zelfde naam. Een plek ook die herinnert aan de oude loop van de Lunterse Beek en de aanleg van het Valleikanaal, die vanaf deze plek naar het noorden werd gegraven langs de liniedijk.

Bruinenburgersluis

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op maandag 10 januari 2011 15:15

Bruinenburgersluis 1940De Lunterse Beek gaat westelijk over in de Heiligenbergerbeek, die via de Heiligenberg naar Amersfoort voert. Hier gingen waterloop en liniedijk tot de komst van het Valleikanaal in1935 uiteen. Er was wel een liniegracht, waarvan gebruik werd gemaakt bij het graven van het Valleikanaal. Door schotbalken te plaatsen in de sluis, kon worden voorkomen dat het water van de gracht zou weglopen door de Lunterse Beek.

In de onmiddellijke nabijheid van de sluis ligt een grote Duitse bunker zichtbaar (type R 703) die herinnert aan de Pantherstellung. Voorts ligt er een Nederlandse kazemat vescholen in de liniedijk, die in 1940 dienst deed in de frontlijn. Een paar honderd meter naar het westen lagen achter de spoorlijn verdedigers in de stoplijn. Het gebied tussen deze twee lijnen vormde de hoofdweerstandsstrook.

Vanaf de sluis is het slechts enkele minuten lopen naar de, deels voormalige, spoorlijn die naar het zuid-oosten natuurgebied geworden is. Kanovaarders kunnen dit tochtje beleven vanuit een ander perspectief, als ze de sluis na een klauterpartijtje en een tweetal steigers gepasseerd hebben.