Er zijn geen evenementen gevonden

Bezoekerscentrum

In het Fort aan de Buursteeg tussen Veenendaal, Renswoude en Ederveen ligt het nieuwe Grebbelinie bezoekerscentrum. Hier wordt het verhaal verteld van deze waterlinie, die eeuwenlang een rol heeft gespeeld in de landsverdediging. Acht houten soldaten en een ijsvogel bewaken en verbeelden een bijzondere geschiedenis van oorlog en vrede. In het centrum wordt een korte film vertoond over de geschiedenis van de linie en er is een interactieve landschapstafel. Voorts zijn er voorwerpen, een tijdlijn, een loopgraafreconstructie en panelen die de geschiedenis van het gebied verlevendigen. De collectie is in de afgelopen jaren flink gegroeid en aangevuld met nieuwe filmpjes, vitrines en panelen.

Voor € 0,95 ontvangt bij uw bezoek aan de expositie tevens een wandelkaart waarmee u een wandeling over het fort kan maken (ongeveer 2,5 kilometer) Het fort wordt sinds 1843 doorsneden door de spoorlijn Arnhem-Utrecht, maar via een handige nieuwe wandel/fiets-tunnel kan u beide helften bezoeken. Restanten van Nederlandse en Duitse bunkers, loopgraafreconstructies, een onderkomen voor pantserafweergeschut en mooie natuur vormen vormen samen het decor op dit oude aarden fort uit 1786. Meer informatie vindt u op de website www.grebbeliniebezoekerscentrum.nl 

Het Grebbelinie Bezoekerscentrum opent vanaf zaterdag 5 juni zijn deuren. Er kan gereserveerd worden via het contactformulier op de website of telefonisch, zie onder.   

Openingstijden vanaf 5 juni 2021: 

  • Maandag: gesloten
  • Dinsdag, donderdag en vrijdag: 10.00-17.00 uur
  • Woensdag: 13.30-17.00 uur
  • Zaterdag, zondag: 12.30-16.00 uur

Postadres: Buursteeg 2, 3927 EJ Renswoude

Adres parkeerplaats Grebbelinie Bezoekerscentrum voor navigatie: Direct tegenover Klompersteeg 19, De Klomp. (Ede)

Route

Als u uit Veenendaal komt of uit Utrecht via de 12 dan gaat u meteen nadat u onder het viaduct doorbent, de eerste weg rechtsaf. U volgt dan de borden DOORGAAND VERKEER en FORT AAN DE BUURSTEEG/GREBBELINIE BEZOEKERSCENTRUM. (de blauwe lijn op de kaart hieronder)

Als u uit de richting van Ederveen, De Klomp of Renswoude komt(rode lijnen op de kaart), bereikt u via de N224 de Klompersteeg en de parkeerplaats (aan uw rechterhand). 

Als u via de A12 uit de richting van Arnhem komt, kan u de afslag 23a nemen, bij de verkeerslichten linksaf en dan bij de volgende verkeerslichten rechtsaf, door het spoortunneltje. Daarna de borden BEZOEKERSCENTRUM volgen. (zwarte lijn op de kaart)

 

Openbaar vervoer

  • Het bezoekerscentrum ligt op loopafstand (ruim 1 km) van Station Veenendaal-De Klomp, op het tracé Utrecht-Arnhem. Vanaf het station rechtsaf lopen en bij het benzinestation de grote weg (N224) oversteken en linksaf over/langs het fietspad. Bij de eerstvolgende kruising rechtdoor oversteken bij de verkeerslichten en het voetpad langs de klompersteeg volgen naar het fort.

Entree (paspoort of kaartje)

Wie het centrum wil ondersteunen, of gewoon vaker het centrum wil bezoeken is er een fraai Grebbelinie paspoort te koop. Daarmee wordt de desbetreffende persoon automatisch Vriend van het Grebbelinie Bezoekerscentrum en helpt dit centrum en het Fort aan de Buursteeg beleefbaar en toegankelijk te houden. Het paspoort vertelt in het kort over de ambities van het centrum, stelt de acht houten soldaten aan de eigenaar voor en biedt 10% korting in de Grebbelounge, het restaurant van het centrum. De paspoorten zijn verkrijgbaar voor € 15,00 (voor bezoekers van de expositie geldt een korting van € 5,-) bij de balie van het bezoekerscentrum.

Reserveren

Vanwege de regelgeving rond corona moet u vooraf reserveren. U kunt dit doen door het contactformulier in te vullen, een mail te sturen naar info@grebbeliniebezoekerscentrum.nl of tijdens openingstijden te bellen naar 085 041 0110 U vermeldt daarbij het aantal personen van uw gezelschap (partner, huisgenoten) en de tijd die u wil komen. 

Entreekaarten: 

  • Volwassene € 5,-
  • Student met studentenkaart € 4,-
  • Kinderen 6 t/m 12 jaar € 2,50
  • Kinderen 0 t/m 5 jaar: gratis
  • Veteranen met veteranenpas: gratis

U kunt gratis parkeren op de parkeerplaats aan de Klompersteeg. 

Vrijwilliger worden in het Grebbelinie Bezoekerscentrum

Wilt u ons helpen als vrijwilliger bij het verwelkomen van bezoekers, het bestuderen van de voorwerpen in de vitrines of het helpen in het buitenterrein? U kunt mailen naar bert@grebbeliniebezoekerscentrum.nl voor het maken van een afspraak, het stellen van een vraag of om uw belangstelling vast wat toe te lichten.

Vacatures vrijwilligers:

Gidsen: we zoeken nog vrijwilligers die groepen meenemen over het fort. Het is niet nodig dat u vooraf al veel weet over het fort of de linie. Er is tijd en ruimte genoeg om het verhaal in de vingers te krijgen en er zijn mensen + materiaal om het gaandeweg te leren. Uiteraard is het mogelijk om met andere gidsen mee te lopen om ervaring op te doen. Gidsen werken op afroep en kunnen zelf aangeven of/wanneer ze een groep kunnen rondleiden.

Gastheren/vrouwen expositie: we zoeken met name nog vrijwilligers op zaterdagmiddag (dagdeel, wekelijks of om de week 12.30-16.00 uur) en zondagmiddag (dagdeel, wekelijks of om de week 12.30-16.00 uur)

Baliemedewerker (m/v): we zoeken nog vrijwilligers voor met name zaterdagmidddag (12.30-16.00 uur, wekelijks, of om de week) en zondagmiddag (12.30-16.00 uur, wekelijks of om de week)

Medewerker natuur: we zoeken een of meer vrijwilligers die zich bezighouden met de groene kant van het fort. Die onderzoek doen naar vogels, amfibieën/vissen in de gracht en andere dieren. Die ons helpen bij het organiseren van tellingen die er jaarlijks zijn m.b.t. vlinders en vogels. Een stukje kunnen/willen schrijven voor een nieuwsbrief of een artikel dat natuurgeorienteerden aanspreekt. Desgewenst eigen initiatieven (na overleg) uitvoeren zoals het maken van nestkastjes met kinderen of zelf natuurrondleidingen geven op het fort.

Fortwachters. We zoeken 1-2 extra fortwachters, die het fort in de gaten houden en eventueel zelf klein onderhoud doen of rapporteren zodat Staatsbosbeheer op de hoogte blijft van de wekelijkse staat van onderhoud.