Rijkswaterstaat draagt wederopbouwsteen over aan Stichting Grebbelinie

Door Natasja Spruijt, Rijkswaterstaat, zaterdag 24 juli 2010 13:29
Categorie: Stichting Grebbelinie

Maandag 5 juli heeft Rijkswaterstaat een wederopbouwsteen overhandigd aan de Stichting Grebbelinie. De steen is afkomstig uit een boerderij aan de Nieuweweg-Noord te Veenendaal die is afgebroken om ruimte te maken voor de aansluiting van de A12 bij Veenendaal.

Overdracht gevelsteen

Gerard Muller en Bert Rietberg nemen de gevelsteen namens de Stichting Grebbelinie in ontvangst. (foto RWS)

Wederopbouwwoningen

Vrijwilligers van de Stichting Grebbelinie brengen wederopbouwwoningen in kaart. Sommige woningen zijn goed herkenbaar aan de wederopbouwsteen, naar andere woningen wordt gezocht in archieven. De boerderij aan de Nieuweweg-Noord viel onder de eerst categorie. Bij het afbreken van de woning is de wederopbouwsteen gespaard en vanaf heden dus in handen van de stichting.

Kazemat

Tijdens de inventarisatie naar wederopbouwwoningen stuitte de stichting twee jaar geleden op een kazemat aan de Nieuweweg-Noord te Veenendaal. Het ging hierbij om een goed bewaarde kazemat van het type gietstaal. Een kazemat is een tegen vijandelijk vuurgedeelte en van schietgaten voorziene ruimte waar vanuit soldaten konden vuren.

Rijkswaterstaat heeft het ontwerp van de aansluiting Veenendaal na vondst van de kazemat zo aangepast, dat de kazemat straks precies in de lus komt te liggen en daarmee zichtbaar is voor de weggebruiker.

Spoedaanpak Wegen

Het project A12 Utrecht Lunetten - Veenendaal is onderdeel van de Spoedaanpak Wegen. Rijkswaterstaat pakt met deze spoedaanpak dertig hardnekkige knelpunten op de weg versneld aan. Elf van deze knelpunten liggen in de regio Utrecht. Met de Spoedaanpak wil Rijkswaterstaat de doorstroming verbeteren en de reistijd betrouwbaarder maken. De Spoedaanpak kenmerkt zich door eenvoudigere en heldere procedures en snellere uitvoering, uiteraard met behoud van het inspraakrecht voor de betrokkenen. Daardoor kan de weggebruiker eerder profiteren van een betere doorstroming. 


Terug naar het nieuwsoverzicht