Stichting Grebbelinie onderzoekt Veenendaalse kazemat

Door Bert Rietberg, kleine foto: Gerard Muller, zaterdag 19 september 2009 12:52
Categorie: Stichting Grebbelinie

Op vrijdag 18 september deed de Stichting Grebbelinie onderzoek naar een gietstalen kazemat te Veenendaal, die deel uitmaakte van de stellingen die het Fort aan de Buursteeg in de flank moesten dekken.

Graafwerkzaamheden Veenendaal

Het loopgravenstelsel was in 1940 vlak achter de frontlijn gelegen op enkele honderden meters van het Fort aan de Buursteeg. De mitrailleurs konden vanuit hier vuur uitbrengen voor de belangrijkste stellingen langs. Deze posities werden weer gedekt door loopgraven met lichte mitrailleurs ten oosten van de Kooiweg.

De reden dat de Grebbelinie hier zo was uitgebouwd ligt met name aan de grillige inundatie. Het oosten van Veenendaal was zeer goed beschermd door uitgestrekte inundaties, maar het noorden kon niet onder water worden gezet, waardoor het Duitse leger de plaats had kunnen naderen via een omtrekkende beweging. Men had dit deels opgelost door het graven van een antitankkanaal en men sloot deze aan op bestaande watergangen zoals het Enkakanaal, dat nu bekend staat onder de naam Zijdewetering. De loopgraven werden in 1939 versterkt met twee gietstalen kazematten met de nummers 56 en 57, bewapend met een zware mitrailleur.

Bordje Gietstalen kazematAl na enkele minuten graven bestond geen twijfel meer bij de gravende lieden welke van de twee aangetroffen was, omdat het bordje met het cijfer '57' in het zand bij de voormalige ingang werd gevonden. Nu is het zeker dat dit het exemplaar was dat in noordwestelijke richting over het Enkakanaal moest vuren wanneer het Duitse leger de Nederlandse frontlijn zou zijn binnengedrongen. Zover kwam het destijds niet, vooral vanwege goed liggend artillerievuur op de weg Ede-De Klomp.

Tijdens de graafwerkzaamheden werden tevens spandraden aangetroffen uit de voormalige loopgraven, de knop van de gietstalen deur die gasdicht afgesloten kon worden en de telefoonkabel waarmee de kazemat was verbonden met de commandopost. Opmerkelijk was het dat de camouflageverf uit 1940 nog aanwezig was op het beton van het restant, hetgeen van groot belang is voor restauratieplannen hier of elders in de Linie.

Op een andere plaats, iets noordelijker, werd tevens gezocht naar de restanten van de tweede kazemat na een tip van Rijkswaterstaat. Op 60 centimeter diepte werd echter alleen puin aangetroffen, dat vermoedelijk afkomstig was van een afgebroken boerderij die geruimd was om het schootsveld vrij te maken. Het onderzoek werd verricht met toestemming van RWS, die de werkzaamheden belangstellend volgt. Gezien de historie van het gebied acht de stichting Grebbelinie vervolgonderzoek wenselijk om de resterende delen van vesting Veenendaal goed in kaart te kunnen brengen.


Terug naar het nieuwsoverzicht