Veel belangstelling voor Grebbelinie in Amersfoort

Door Bert Rietberg, zaterdag 12 september 2009 09:56
Categorie: Stichting Grebbelinie

Monument of niet. De Grebbelinie is 365 dagen per jaar vrij toegankelijk. Uitzondering vormt daarop het Werk aan de Glashut in Amersfoort dat in particuliere handen is. Geen wonder dat de historische bus naar dit stukje Grebbelinie tot de laatste plaats bezet was op de openingsdag van de Open Monumentendag 2009.

Rondleiding Werk aan de Glashut

Eén van de twee S-kazematten op het Werk aan de Glashut (foto Bertha Huitsing)

Amersfoort. Prachtig weer, veel groen en topmonumenten; het was genieten voor de vele genodigden die de opening van de landelijke Open Monumentendag meemaakten. Amersfoort liet zich van zijn mooiste kant zien bij de festiviteiten.

In aanloop op de Open Monumentendag werd de dag officieel geopend in het centraal gelegen Amersfoort. Na het welkom van de burgemeester in de fraaie Wagenwerkplaats waaierden de groepen per historische bus uiteen. De stichting Grebbelinie leverde haar bijdrage door de rit langs de Grebbelinie voor haar rekening te nemen. De eerste kilometers resteren vooral de verhalen van de duizenden evacués die vertrokken van station Amersfoort, de posities van barakken voor gemobiliseerden en de stoplijn in de Isselt. Aan de andere zijde van de Eem wordt de Grebbelinie tastbaar wanneer het gezelschap de bus verlaat voor een bezoek aan het Werk aan de Glashut uit 1799. Het groene en relatief gave verdedigingswerk lag er prachtig bij. Twee S-kazematten en een flankerende betonkazemat markeren het oorlogsverleden van het werk dat in 1939-'40 door defensie werd gebruikt. De wallen en de oude Glashutterkade tonen de vormen van de vroegste Grebbelinie.

De dag werd sfeervol afgesloten in de Joriskerk met toespraken waarin het belang van samenwerken tussen de diverse organisaties werd benadrukt. De zelfde eensgezindheid die volgens de stichting Grebbelinie nodig is om de Grebbelinie de status van Rijksmonument te verlenen, waarop het na zoveel jaren trouwe dienst wel recht heeft.


Terug naar het nieuwsoverzicht