Vliegbasis Soesterberg zwaait af

Door Bert Rietberg, dinsdag 16 juni 2009 20:50
Categorie: Stichting Grebbelinie

Zaterdag 13 juni nam de militaire luchtmachtbasis Soesterberg afscheid van het publiek. Vele duizenden mensen bezochten de manifestatie en liepen nog eenmaal over de landingsbaan. De Stichting Grebbelinie was erbij met een goedbezochte kraam.

Kraampje Soesterberg

Niet iedereen zal op voorhand de link tussen Grebbelinie en Soesterberg gelegd hebben. Toch speelde Soesterberg wel degelijk een rol tijdens de meidagen '40 en de gevechten in de Grebbelinie.

Op 12 mei 1940, om 16.45 stegen drie Fokkers G1(jagers) op van vliegveld Schiphol. Hun opdracht was vijandelijke gronddoelen aan de west-rand van Wageningen te beschieten. Terwijl de toestellen zelf hevig bestookt werden door afweervuur beschoot men zelf vijandelijke troepen en colonnes. Door het afweervuur werden alle toestellen beschadigd. Eén van de G1's  (no. 325) was er slecht aan toe. Door treffers in de benzinetank kwam er benzinedamp in de cockpit. De piloot wierp daarop de cockpitcap af tijdens de vlucht. Alle toestellen landden op het versperde Soesterberg, waar de vernielde no. 325 werd opgegegeven.

De versperringen maakten het wegvliegen van Soesterberg niet eenvoudig. Res. 2e Luitenant Plesman vloog zijn Fokker DX VII te pletter tegen een versperring, toen hij wilde opstijgen van het vliegpark. Een andere DX VII wist wel naar Buiksloot te vliegen. Deze toestellen waren op Soesterberg geland na het begeleiden van 5 bommenwerpers die een bombardement uitvoerden bij Wageningen. 

Een dag later, 13 mei, landden vier lichte bommenwerpers (Fokkers C X en C V) op Soesterberg. Ook zij hadden een opdracht in de Grebbelinie achter de rug. Vijf toestellen waren vertrokken van vliegveld Middenmeer. Eén ervan werd afgeschoten bij Echteld, nadat de Fokker C V (no. 612) een Duitse batterij had gebombardeerd. De andere vliegtuigen namen de weg Wageningen-Rhenen onder vuur (no. 719) en bombardeerde een vijandelijk doel ten westen van Wageningen(no. 594). Van deze vier toestellen wisten er om 10.35 uur drie te ontsnappen naar vliegpark De Zilk. Daarmee was de Mei-oorlog voor Soesterberg afgelopen.

Met de manifestatie Hello Goodbye Soesterberg is op 13 mei 2009 een einde gekomen aan bijna 100 jaar luchtvaartgeschiedenis op dit vliegveld.


Terug naar het nieuwsoverzicht