Trots op Rhenen

Door Bert Rietberg, zondag 05 oktober 2008 14:57
Categorie: Geschiedenis

In de Cunerakerk van Rhenen werd zaterdag 4 oktober De Geschiedenis van Rhenen gepresenteerd. Met een feestelijke bijeenkomst werden de jubileumactiviteiten van Rhenen 750 jaar Stad en de honderdste verjaardag van de Historische Vereniging afgesloten.

Auteur Bert Rietberg in het Hoornwerk

Uw verslaggever (Bert Rietberg) geniet in het Hoornwerk aan de Grebbe na van de presentatie.

Mag je ook een moment trots zijn? Wie de festiviteiten in Rhenen heeft gevolgd ontdekte zeker op zaterdag 4 oktober veel glimmende ogen. Rhenen is 750 jaar stad en dat is een jaar lang op zeer stijlvolle wijze gevierd. Zo werden maar liefst twee prachtige boeken in die periode uitgebracht. Bij de opening van het jubileumjaar presenteerde men Tegen de helling van de Heuvelrug. In dit boek worden bijna alle bekende oude tekeningen van Rhenen getoond door Laurens Schoemaker in samenwerking met uitgeverij Matrijs. Dat het klikt tussen Rhenen en Matrijs bewijst de nieuwste uitgave Geschiedenis van Rhenen. Maar liefst 40 auteurs belichten de geschiedenis van Rhenen in 53 artikelen. Ondergetekende nam het artikel over de rol van Rhenen als onderdeel van de Grebbelinie voor zijn rekening. Hierin wordt het verhaal verteld over de aanleg van het Hoornwerk met bastions aan de voet van de Grebbeberg. Ook andere verhalen hebben een link met de Grebbelinie, zoals De geschiedschrijving van de Slag om de Grebbeberg van Rolf Schuursma, De evacuatie van de Rhenense bevolking in mei 1940 door Ingrid D. Jacobs en de Herstelplannen na de verwoestingen van mei 1940, geschreven door Fred Vogelenzang.

Uitgeverij Matrijs, de Stichting Publicaties Oud Rhenen, veertig auteurs en de Historische Vereniging Oudheidkamer Rhenen en Omstreken hebben alle reden om trots te zijn op de vruchten van hun samenwerking.

Dankzij de steun van Ouwehands Dierenpark Rhenen en Stichting Het voormalig Gast- en Weeshuis konden alle bijdragen prachtig geillustreerd worden met vele honderden foto's, veelal in kleur. Het boek telt 616 pagina's en is verkrijgbaar via de boekhandel en de website van uitgeverij Matrijs. Tot januari 2009 geldt een actieprijs van 39,95. Daarna gaat het boek 49,95 kosten. ISBN 978-90-5345-341-5


Terug naar het nieuwsoverzicht