Er zijn geen evenementen gevonden

Kazemat G36 zichtbaar gemaakt

Door Bert Rietberg, donderdag 20 mei 2021 09:01
Categorie: Stichting Grebbelinie

De Stichting Grebbelinie heeft samen met medewerkers van Stichting de Greb en donateurs een kazemat tussen Veenendaal en de Grebbeberg zichtbaar gemaakt. Hierdoor kan het verhaal van de Grebbelinie en de tegenaanval van 13 mei 1940 ook hier worden verteld.

Het restant van de betonnen omhulling van kazemat G36. Op de achtergrond de Weteringsteeg.

Het was al langer bekend dat in een bosje langs de Weteringsteeg een restant van een geduchte betonnen mitrailleuropstelling verborgen was. Een zogenaamde G-kazemat, waarbij de G duidt op de gietstalen koepel die destijds in de betonnen omhulling geplaatst was. Vanuit de ingang gezien was het schietgat onder een hoek van 270 graden in het beton geplaatst, waardoor de Achterbergse hooilanden onder vuur konden worden genomen als de vijand daar zou verschijnen. De ruimte in de koepel bood (krap) plaats aan drie man, die op 13 mei 1940 echter moest worden verlaten tijdens de tegenaanval van het Nederlandse leger. Het 24 Regiment Infanterie (jagers) passeerde die dag de militaire stellingen langs de Weteringsteeg en bereikte enige tijd later de eerste doellijn. Een aanval die vrijwel zonder artilleriesteun en uitgevoerd door dodelijk vermoeide militairen in voor hen onbekend terrein nauwelijks kans van slagen had. Nadat het Duitse leger deze aanval had afgeslagen, werd kazemat G36 nog enige tijd bemand, maar de Duitse troepen die vanaf 14.00 uur vanuit het zuiden (Kruiponder) oprukten verschenen niet voor het schietgat en de koepel kon niet worden gedraaid.

Kaart NIMH. Kazemat G36 ligt iets links van het midden. Een heden van 19 en 24 R.I. passeren de Nederlandse stellingen richting Grebbeberg. De blauwe pijlen geven de route aan van de Zuidelijke Meentsteeg langs de Weteringsteeg. Rechtsonder is de opmars van Duitse troepen met rode pijlen aangegeven.

Vorig jaar stond het beter zichtbaar maken al op de wenslijst van de stichting, maar corona stak hier een stokje voor. Ook dit jaar moest het werk met een beperkt aantal mensen worden uitgevoerd, rekening houdend met de landelijke maatregelen. Helaas konden daardoor geen belangstellenden worden uitgenodigd, of publiciteit aan de werkzaamheden worden gegeven. Vooraf werd eerst gecontroleerd of er geen gevaarlijk materiaal aanwezig was op de locatie. Ook moesten de werkzaamheden voor het broedseizoen worden uitgevoerd, omdat naast puin en oud ijzer enkele bosschages het restant bedekten met groen. Gesterkt door koffie en koek van de eigenaar van het perceel en met gesponsord werkmateriaal van een donateur kwam het beton van kazemat G36 langzaam onder het puin en groen tevoorschijn. De koepel ontbrak net als bij de andere 143 koepelkazematten in de Grebbelinie. Dit staal werd in 1941 overal verwijderd door de bezetter, om hergebruikt te worden in de oorlogsindustrie.

De kleurverschillen in het beton tonen nog de camouflagekleuren uit 1940. De metalen uitsteeksels konden worden gebruikt om camouflagemateriaal aan de kazemat te bevestigen. 

Met het zichtbaar maken wil de Stichting Grebbelinie bijdragen aan het behoud van het militaire erfgoed dat vooral bescherming geniet dankzij de kennis die over de locaties van de Grebbelinie is opgedaan. Eerder werd langs de Noordelijke Meentsteeg al een restant van een kazemat zichtbaar gemaakt. De wens is nog om informatieborden te kunnen plaatsen bij de resten van deze kazematten. Weliswaar ligt kazemat G36 op particuliere bodem, maar de enthousiaste eigenaar staat daar voor open. 

In het meinummer 'Grebbelinie in Beeld' staan meer foto's van de kazemat. Donateurs krijgen dit blad driemaal per jaar toegestuurd . Wilt u ook de Stichting Grebbelinie steunen? Vult u dan het aanmeldformulier in en ontvang Grebbelinie in Beeld voortaan thuis.


Terug naar het nieuwsoverzicht