Grote opkomst bij rondleiding over Werk aan de Glashut

Door Cor Keuning, redactie Bert rietberg, maandag 10 september 2018 07:50
Categorie: Stichting Grebbelinie

Vrijwel de gehele Grebbelinie is vrij toegankelijk. Forten, dijken en kazematten zijn het hele jaar tussen zonsopgang en zonsondergang te bezoeken. Maar er zijn een paar uitzonderingen, zoals het Werk aan de Glashut in Amersfoort dat in particuliere handen is. In overleg met de Stichting Grebbelinie opent de eigenaar in het monumentenweekend jaarlijks het toegangshek voor een rondleiding met een gids.

Rondleider Ted Smeding van de Stichting Grebbelinie vertelt op een kazemat in het Werk aan de Glashut. (foto: Cor Keuning)

Eenmaal per jaar, tijdens de Open Monumentendagen, is het Werk aan de Glashut een middag open voor publiek. De overige 364 dagen van het jaar kun je het alleen van de buitenkant bekijken. Werk aan de Glashut ligt vlak bij Meander MC en is onderdeel van de Grebbelinie. Het verdedigingswerk is eind 18e eeuw aangelegd en was in 1940 onderdeel van de verdedigingslinie rond Amersfoort.

Op het Werk stonden toen vijf kazematten waarvan er nog drie over zijn, waarvan er maar eentje zichtbaar is vanaf de weg. Ted Smeding van Stichting Grebbelinie verzorgt al jaren deze rondleiding en afgelopen zaterdag was er een record-opkomst: bijna 75 belangstellenden. In twee uur tijd heeft Ted deze mensen bijgepraat over alles wat er rond het Werk te zien is maar ook op het Werk zelf en de achterliggende geschiedenis.

De Grebbelinie mag zich verheugen in hernieuwde belangstelling. Wie meer wil weten over deze verdedigingslinie kan terecht in het Grebbelinie Bezoekerscentrum in Renswoude of deze website. De Stichting Grebbelinie organiseert op vrijdag 28 september een bootexcursie langs het noordelijke deel van de Grebbelinie. Start in Amersfoort en eindpunt Bunschoten-Spakenburg en dan terug. De zeesluis in Bunschoten-Spakenburg was onderdeel van de Grebbelinie! Door de sluis te sluiten kon het laatste deel van de verdedigingslinie onder water worden gezet.Meer info over deze excursie is elders op deze website te vinden. 

U kunt de stichting steunen door donateur te worden via dit formulier. Donateurs dragen daardor niet alleen bij aan de bescherming en zichtbaarheid van de linie, maar ontvangen ook driemaal per jaar het blad Grebbelinie in Beeld.

De fraai gelegen wallen en de gracht van het Werk aan de Glashut. Helemaal rechts is een kazemat uit 1939 zichtbaar. (foto: Cor Keuning)


Terug naar het nieuwsoverzicht