Geslaagde Grebbelinie-excursie over de Eem

Door Cor Keuning/Bert Rietberg, Stichting Grebbelinie, woensdag 25 juli 2018 11:12
Categorie: Stichting Grebbelinie

Op vrijdag 28 september organiseerde de Stichting Grebbelinie een excursie in samenwerking met Fietsboot Eemlijn. Donateurs en vrienden van de linie, beleefden met vrijwilligers een gezellige en interessante dag, geholpen door prachtig weer.

De Fietsboot Eemlijn in de haven van Spakenburg. De toegang naar de haven werd in de achttiende eeuw beschermd door verschillende aarden fortificaties (foto: Bert Rietberg)

Het noordelijke deel van de Grebbelinie langs de Eem werd in 1940 wel aangeduid met 'Eemlinie'. Via de Eemhaven en de dijk langs de rivier loopt de linie via het Werk bij Krachtwijk naar het Eemmeer. Grote delen van deze linie met vele kazematten waren vanuit de boot te zien. Het landschap in het meest noordelijk deel biedt mooie vergezichten en is een waar vogelparadijs. In Bunschoten-Spakenburg kon de entree van het Spakenburgs Museum worden bekeken, waar een mooie infohoek is gemaakt over de Grebbelinie in Spakenburg. In de historische haven herinnert de gereconstrueerde inundatiesluis aan de militaire geschiedenis. De oorspronkelijke Zeesluis moest ten tijde van oorlog gesloten worden om het inundatiewater vast te houden, of juist tijdelijk geopend worden bij hoog water in de voormalige Zuiderzee.

Op de Oostdijk werden de locaties van de Battterij beoosten de haven bezocht en de restanten van de tankversperring.

De Eemlijn kreeg dit jaar meer dan 10.000 bezoekers aan boord en werd onderscheiden met de Eemsnoer Award, waarmee de verbindende waarde werd onderstreept van deze organisatie die gerund wordt door vrijwilligers. Wie  de fietsboot nog niet kent moet snel zijn, op 15 oktober is de laatste vaardag van het jaar. 

Een groot deel van de versperring in Spakenburg is bewaard gebleven. (foto: Bert Rietberg)


Terug naar het nieuwsoverzicht