Grebbeliniewandeltocht maakt een zonnige nieuwe start

Door Bert Rietberg, zondag 08 juli 2018 12:20
Categorie: Stichting Grebbelinie

De zesde editie van de Grebbeliniewandeltocht is voorspoedig verlopen. Tussen de 500 en 600 deelnemers legden afstanden af van respectievelijk 10, 15, 30 en 40 kilometer. Er waren nieuwe routes en er kon voor het eerst worden gestart vanuit het Grebbelinie Bezoekerscentrum. Geholpen door mooi weer beleefden de wandelaars een sportieve dag in een landschap vol geschiedenis.

Wandelaars passeren kazematrestanten in het Fort aan de Buursteeg (foto: Cor Keuning)

De Grebbeliniewandeltocht wordt sinds 2013 georganiseerd door de SRVV, die mensen wil uitnodigen om dit deel van Nederland te leren kennen door te wandelen langs de sporen van oorlog. Daartoe voeren ze per jaar drie wandeltochten uit; de capitulatie wandeltocht, de pegasustocht en de Grebbelinie wandeltocht. De laatste wordt al vanaf het begin inhoudelijk begeleid door de Stichting Grebbelinie: routeontwerp, routebeschrijvingen en uitzetten van de tocht gebeurt door deze vrijwilligersorganisatie. Dit jaar sloot de Stichting Grebbelinie in het vizier zich aan om een nieuwe afstand (30 km) te markeren. Vrijwiligers van het Grebbelinie bezoekerscentrum en de SRVV leidden de start in goede banen. 

De 10 en 15 km route vanaf het Fort aan de Buursteeg voerde door en langs het kasteel en de fortificaties en dijkjes van Renswoude. De 30 km leidde de wandelaars naar de liniedijk langs het Valleikanaal en de loopgraven bij Woudenberg. De langste afstand (40 km) verbond het Fort aan de Buursteeg met de Grebbeberg en het Ereveld bij Rhenen. Ondernemers langs de route deden enthousiast mee en richtten stempelposten en terrassen in. Zo liepen de wandelaars vanaf de stempelpost door een loopgraaf, een camping of een zorgboerderij. 

Bij alle nieuwe routes en startplaatsen is bij de wandelaars om feedback gevraagd: met de opmerkingen en tips wordt volgend jaar rekening gehouden. Zo zullen er volgend jaar meer markeringen komen bij de 30 km-route en wordt onderweg duidelijk(er) gemaakt aan de wandelaars hoeveel kilometers is afgelegd. Soep stond hoog op de wensenlijst van de deelnemers evenals een alcoholvrij biertje na afloop van de tocht. Voor het overige hadden de wandelaars genoten van het afwisselende landschap, vrijwel iedereen kwam op tijd aan bij het startpunt en er werd bij de EHBO zegge en schrijve één pleister geplakt.

De volgende herdenkingswandeling van de SRVV is de Pegasustocht op 27 oktober 2018. Deze tocht houdt de herinnering levend aan Operatie Pegasus, toen 130 geallieerde militairen en 18 burgers over de Rijn wisten te ontsnappen onder dekking van de Amerikaanse para's van de Easy Company. 

Rustplaats bij het Grebbelinie bezoekerscentrum, waar het grootste deel van de wandelaars starte (foto: Cor Keuning)

Wilt u de Stichting Grebbelinie steunen bij het werk in de Grebbelinie? U kunt donateur worden door het formulier in te vullen. U ontvangt dan ook het donateursblad Grebbelinie in beeld en heeft gratis toegang tot de expositie van het bezoekerscentrum. 

De Grebbelinie wandeltocht 


Terug naar het nieuwsoverzicht