Er zijn geen evenementen gevonden
Er zijn vandaag geen historische gebeurtenissen.

Grebbelinie bezoekerscentrum onder grote belangstelling geopend

Door Bert Rietberg, donderdag 13 juli 2017 07:09
Categorie: Projecten

Met prachtig weer en onder grote belangstelling is het Grebbelinie bezoekerscentrum op 8 juli 2017 geopend. Luitenant-generaal Beulen, commandant van de Nederlandse landstrijdkrachten, was uitgenodigd om de openingshandeling te verrichten. Hierbij werd een kleine Nederlandse tank onthuld.

Luitenant-generaal Beulen heeft de openingshandeling verricht. Het model van de kleine tank verwijst naar de enige tank van Nederland in de Tweede Werelsoorlog, een Franse renault-tank FT17. Tijdens de meidagen van 1940 werd het tankje niet gebruikt. Het houten exemplaar dat geplaatst werd tijdens de opening is bedoeld als 'speeltank' voor kinderen.

Begeleid door kanonschoten van de Amersfoortse kanonniers ontvouwde zich een afwisselend programma waarin het publiek kennis kon maken met de mogelijkheden die het Fort aan de Buursteeg biedt. Bij de recreatieondernemers Outline Travel en Madventure kon boogschieten en vlotvaren worden beoefend, terwijl Hennie Vaessen tekenworkshops gaf aan een jong publiek. Deze tekenaar was tevens verantwoordelijk voor de illustraties en scenario's in het gloednieuwe stripboek dat in samenwerking met het bezoekerscentrum is uitgegeven. In korte verhalen worden de acht soldaten van het Fort aan de Buursteeg aan de lezer voorgesteld: Enrico, Diederik, Louis, Cornelis, Kobus, Jan, Heinz en Tom spelen een belangrijke rol in de verhalen van de linie.

Het programma werd omlijst door de optredens van vele re-enactmentmilitairen die de geschiedenis van het fort en de linie tot leven brachten. Een ronde door het fort leverde een mooi schouwspel op van vertegenwoordigers uit de periode van de Republiek der Zeven verenigde Nederlanden tot en met de geallieerden die Nederland bevrijdden. In het Grebbelinie bezoekerscentrum wordt deze geschiedenis toegelicht met een film, een tijdlijn, een interactieve landschapstafel en vele voorwerpen. 

Fotograaf Frank Terstappen deelde zijn perspectief op de linie en natuur met de bezoekers. Bij Staatsbosbeheer werden vleermuizen geknutseld en startten diverse rondleidingen naar het meer begroeide zuidelijke deel van het fort. De Stichting Grebbelinie verzorgde een rondleiding langs de cultuurhistorische elementen van het fort, waarin diverse gehavende kazematten de aandacht trokken. Op het terras van de Grebbelounge konden de mensen genieten van het 'vier landen concept' waarbij Spaanse, Franse, Duitse en Nederlandse gerechten worden voorgeschoteld. Het concept verwijst naar de nationaliteiten die een rol hebben gespeeld in de geschiedenis van de Grebbelinie.

Eén van de hoogtepunten vormde de komst van de acht houten soldaten die door Thomas Weijenberg werden vervaardigd. Deze 'Tommy Carving' wordt gerekend tot één van Nederlands beste houtbewerkers met een kettingzaag.Vanaf april werkte hij aan het project dat met de levering aan het fort werd afgesloten. Langs de weg stond het Peloton 48 om de historische voertuigen met hun bijzonder vracht te verwelkomen. Het publiek kon getuige zijn van de kunsten van de houtbewerker toen hij de laatste sculptuur vervaardigde voor het zojuist geopende kantoor van de gebiedscoöperatie O-gen. Na ruim twee uur stond er een fraaie ijsvogel die de relatie met natuur in de linie benadrukt.

Het bezoekerscentrum is de hele week open, behalve op maandag. Openingstijden zijn dinsdag t/m zaterdag van 10.00-17.00 uur en zondag van 12.30-16.00 uur. Na deze publieksopening wordt entree geheven voor het bezoek aan het centrum, om de kosten te dekken, die gemaakt worden om het verhaal van de Grebbelinie te kunnen blijven vertellen en een bijdrage te kunnen leveren aan de zichtbaarheid van het fort en de linie. Het bezoekerscentrum vormt hét startpunt voor het ontdekken van de linie. Voor bezoekers is een mooi vormgegeven paspoort bedacht dat voor € 12,50 het gehele jaar toegang biedt tot het centrum. Daarmee zijn de eigenaars van het paspoort tevens 'vriend van het bezoekerscentrum' en krijgt de eigenaar 10% korting in de Grebbelounge. Op verzoek kan er een leuke polaroidfoto worden gemaakt voor het paspoort. Natuurlijk zijn ook losse kaartjes verkrijgbaar: € 5,- voor volwassenen, € 4,- voor studenten (met studentenkaart), € 2,50 voor kinderen 6-12, Kinderen 0-5 gratis evenals veretanen met een veteranenpas. Ook het parkeren is gratis. 


Terug naar het nieuwsoverzicht