Er zijn geen evenementen gevonden
Er zijn vandaag geen historische gebeurtenissen.

Grebbelinie Bezoekerscentrum formeel geopend

Door Bert Rietberg, donderdag 29 juni 2017 08:19
Categorie: Projecten

Het duurt nog anderhalve week voor de deuren op 8 juli openen voor het publiek, maar Prof.mr. Pieter van Vollenhoven opende woensdag 28 juni het Grebbelinie Bezoekerscentrum in formele zin. Tal van bestuurders en genodigden konden kennis maken met de vrucht van jaren werk en voorbereiding. Het centrum is een uitgelezen plek om met de Grebbelinie kennis te maken en vervolgens de linie zelf te ontdekken per fiets, wandelend of in een kano.

Professor.mr. Pieter van Vollenhoven arriveert bij het Fort aan de Buursteeg. Re-enactmentmilitairen uit verschillende periodes van de Grebbelinie trotseren de regen. (Foto: Ted Smeding)

In augustus 2006 werd de gebiedsvisie voor de Grebbelinie gepresenteerd in de vorm van een hoofdrapport met diverse bijlagen. Daarin werden elf sleutelprojecten benoemd die de Grebbelinie weer 'boven water' moesten brengen. De projecten telden tal van reconstructies, zoals de Spuisluis in Spakenburg, het Werk aan de Daatselaar en de Post bij Lambalgen. De deelprojecten kregen een nummer dat de prioriteit aangaf. Het sleutelproject 'Fort aan de Buursteeg' kreeg nummer 1. In het bijbehorende uitvoeringsprogramma werd uitgelegd dat dit zou moeten gebeuren door een centraal bezoekerscentrum voor de Grebbelinie te bouwen op het Fort aan de Buursteeg.

Met een ferme druk op de knop van de heer Van Vollenhoven werd het fraaie resultaat van die doelstelling op woensdag 28 juni gepresenteerd aan genodigden. Dat de weg naar de bouw van het centrum tussen 2006 en 2017 hier en daar hobbels vertoonde en de reis naar 2017 er één vol uitdagingen was, werd duidelijk tijdens de toespraak van gedeputeerde Pennarts van de provincie Utrecht. Maar steeds werd aan de gezamenlijke ambitie vastgehouden dat het bijzondere verhaal van deze linie verteld moest worden. Het was geen wonder dat de regenbuien de aanwezigen niet tegenhielden om dit moment mee te maken. Een seconde waarin een reconstructieperiode werd afgesloten en een veelbelovende start zichtbaar werd op de muren van het nieuwe bezoekerscentrum.

Op 8 juli is de publieksopening aan de Buursteeg 2 te Renswoude. Zie: www.grebbeliniebezoekerscentrum.nl

Met een ferme druk op de knop werd het centrum geopend. (foto: Ted Smeding)


Terug naar het nieuwsoverzicht