Restant G-kazemat ontdekt

Door Bert Rietberg. Foto: Gerard Muller, maandag 18 augustus 2008 17:04
Categorie: Stichting Grebbelinie

De Grebbelinie in Veenendaal is geschiedenis. Vrijwel alle overblijfselen zijn na de oorlog verdwenen. Het maakt de vondst van het restant van een kazemat aan de Nieuweweg-Noord extra bijzonder.

Het was niet voor het eerst dat de vondst werd gedaan door Gerard Muller uit Veenendaal. Deze bijzonder medewerker van de Stichting Grebbelinie kwam al eerder tastbare herinneringen tegen van de Valleistelling. Zo trof hij in 2007 diverse grenspalen van het Ministerie van Oorlog aan bij Asschat en een restant van een gietstalen kazemat bij de Roode Haan. Een zelfde restant werd door hem gevonden aan de Nieuweweg-Noord. Langs deze weg lag de frontlijn van de Valleistelling in Veenendaal. De weerstandslijn liep van het Fort aan de Buursteeg tot het Enkakanaal om dan een bocht te maken naar het oosten. De kazemat onder de A12 herinnert aan dat traject. Vervolgens liepen de stellingen richting Pakhuis. Daar zijn nog altijd wederopbouwboerderijen te vinden, omdat de vorige huizen moesten wijken vanwege het schootsveld. Juist een de zoektocht naar wederopbouwboerderijen bracht Gerard Muller bij het restant van de kazemat.

Onderstaande foto toont de gehavende kazemat uit 1939-'40. De buizen liggen op de plaats waar voorheen de gietstalen koepel met een dikte van 10 cm was geplaatst. Aan weerszijden liggen de betonnen restanten van het betonblok dat de koepel beschermde.

Restant G-kazemat Veenendaal

Alle gietstalen kazematten in de Valleistelling zijn in 1941 opgeblazen door de bezetter. Het betonblok spatte soms zo uit elkaar dat er niets herkenbaars meer overbleef. De Stichting Grebbelinie heeft van de 144 vernielde kazematten tot dusverre slechts 26 restanten in kaart kunnen brengen, waarvan 10 stuks op de Grebbeberg. De overblijfselen getuigen van een periode die rond Veenendaal leek uitgewist, maar hernieuwd onderzoek naar de stellingen rond Veenendaal gaan volgens Gerard Muller en de Stichting Grebbelinie het tegendeel bewijzen.


Terug naar het nieuwsoverzicht