Grebbelinie in museum Veenendaal

Door Bert Rietberg, zaterdag 29 oktober 2016 16:29
Categorie: Stichting Grebbelinie

De Grebbelinie maakt deel uit van de basistentoonstelling van Museum Veenendaal. Op zaterdag 22 oktober stond de linie zelfs centraal in het kader van de maand van de geschiedenis. De HVOV, de bibliotheek, de stadswinkel, Stichting De Greb, het museum, Nederland Paraat, Gebiedscoöperatie O-gen, Studio Vaessen en de Stichting Grebbelinie werkten samen in de Cultuurfabriek om het verhaal van de oude linie in beeld te brengen.

Bij de ingang van het Museum Veenendaal was Hennie Vaessen aanwezig om zijn boeken over de Grebbelinie en zijn trilogie over de Slag om Arnhem te signeren en te verkopen. Rechts is op de banner van de Gebiedscoöperatie O-gen het Werk aan de Daatselaar zichtbaar. (foto: Bert Rietberg)

Grenzen

Dit jaar was het thema van de geschiedenismaand 'grenzen', hetgeen de Cultuurfabriek heel goed vond passen bij de Grebbelinie. Deze linie was immers eeuwenlang een militaire grens op de grens van de provincies Gelderland en Utrecht. Een grens die de vrede moest dienen, maar de oorlog zou brengen in het gebied tussen Rhenen en Spakenburg. Omdat de linie bestaat uit dijken en dwarskades was het tevens een watergrens, waarbij het terrein ten oosten van de liniedijk onder water kwam te staan bij militaire inundaties en overstromingen. Juist omdat hier een grens werd getrokken, was de Grebbelinie de plek waar bij overstromingen het water kolkte en bij oorlog verwoesting op de loer lag. In de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog betekende de linie een grens tussen oorlog en vrede: de gallieerden hadden een groot deel van Nederland bevrijd, maar het Duitse leger bood weerstand bij de omgebouwde Grebbelinie, zodat Holland en Utrecht bezet gebied bleven.

Op het Kees Stipplein in Veenendaal stonden de mannen van Nederland Paraat inwoners van Veenendaal te woord, om uit te leggen welke rol Veenendaal had gespeeld in de verdediging van de Grebbelinie. De Stichting Grebbelinie verstrekte een gratis folder over deze geschiedenis. Belangstellenden kunnen er ook na deze dag naar vragen in het museum. 

HVOV

Naast het museum heeft de Historische Vereniging Oud Veenendaal een ruimte waar de geschiedenis van Veenendaal zichtbaar wordt gemaakt. Op 22 oktober waren kaarten te zien die de verdediging van Veenendaal nauwkeurig toonden. Kazematten, loopgraven, tankgrachten en mitrailleuropstellingen maakten van Veenendaal een verdedigde plaats. Bij een Duitse doorbraak was van Veenendaal niet veel over gebleven, maar de aanval werd met vereende krachten gestuit bij Ederveen en De Klomp.

Stichting Grebbelinie en Gebiedscoöperatie O-gen

De Stichting Grebbelinie kreeg de gelegenheid om kennis, boeken en folders te delen met bezoekers. Enkele bezoekers meldden zich vast voor het toekomstige bezoekerscentrum dat in opdracht van Staatsbosbeheer wordt gebouwd en door de gebiedscoöperatie O-gen wordt geëxploiteerd.

Waterlinies

Stichting De Greb participeerde door middel van een goedbezochte lezing bij de bibiotheek. Bernier Cornielje vertelde over de waterlinies die de Nederlandse zelfstandigheid door de eeuwen heen moesten waarborgen. In het museum werd een rondleiding gegeven waarbij o.a. de maquette van het Fort aan de Buursteeg van tekst en uitleg werd voorzien. De wijze waarop de verschillende partijen met elkaar samenwerkten betekende een mooi voorbeeld voor het bezoekerscentrum Grebbelinie dat in september 2017 de deuren zal openen. 


Terug naar het nieuwsoverzicht