Duitse mijlpaal voor Grebbelinie in het vizier

Door Bert Rietberg, Gebiedscoöperatie O-gen, zondag 10 juli 2016 16:37
Categorie: Geschiedenis

De Stichting Grebbelinie in het vizier heeft een nieuwe mijlpaal bereikt met de ingebruikname van een Duitse bunker in Woudenberg. Na veel opruimwerkzaamheden en graafwerk wordt ook dit stuk geschiedenis opgenomen in het verhaal van de stichting.

De Duitse bunker op de liniedijk bij Woudenberg tijdens de opening. De grillige scheiding op de wand tussen het grijze en lichte gedeelte toont hoever de bunker onder de grond was verdwenen na de Tweede Wereldoorlog. (foto: Bert Rietberg) 

De Stichting Grebbelinie in het vizier heeft een mooie week achter de rug. De vrijwilligersorganisatie viel in de prijzen bij de provincie Utrecht en het Prins Bernhard Cultuurfonds en mocht zaterdag 9 de opening vieren van de 'R703'. Deze bunker uit 1944 is gebouwd in het kader van de Pantherstellung, die de geallieerde opmars moest stuiten aan het einde van de oorlog. Na de bevrijding wilde men zo snel mogelijk af van deze betonnen herinneringen. Bunkers werden opgeblazen of verdwenen onder het zand.

Het exemplaar in Woudenberg raakte vol aarde toen het Valleikanaal verbreed en verdiept werd. Het kanaal liep destijds op enige afstand van de bunker. Er was in 1944 zelfs ruimte tussen kanaal en bunker om hier loopgraven aan te leggen. Tijdens de graafwerkzaamheden werd dan ook alleen naoorlogs materiaal gevonden. De laag onderin de bunker bestond vermoedelijk uit gedroogde schapenmest.

In augustus 2015 kreeg de groep welkome versterking van Loon- en Grondverzetbedrijf Schimmel, maar het fijnere graafwerk in de bunker bleef voorbehouden aan de vrijwiligers. Ook de Stichting Grebbelinie hielp hun collega's van 't Vizier met enkele mensen om het zware werk iets lichter temaken. In één van de hoeken stuitte men op een los stuk beton, dat een vernield deel van de betonnen bak vóór de bunker bleek te zijn. Een hijsoog in de bunker kwam mooi van pas om deze door het schietgat naar de gasgrube te hijsen. Deze mundungsgasgrube had in 1944 mondingsgassen moeten afleiden na schoten van het 88 mm kanon. De bak werd tijdens de werkzaamheden geheel zichtbaar gemaakt.

Nadat alle puin en zand uit de bunker waren verwijderd, konden ook voorzieningen worden getroffen voor vleermuizen. Bakstenen en ongeschaafd hout zijn aangebracht om vleermuizen de gelegenheid te bieden om weg te kruipen. Een deel van het jaar zal de bunker gesloten zijn om deze zoogdieren een rustige winter te bieden. In de zomer zal de Stichting Grebbelinie in het vizier de bunker bezoeken met groepen. Tijdens de opening werd een fraai uitgevoerd boekje gepresenteerd dat het verhaal verteld van de R703 in Woudenberg. De uitgave wordt voor € 5,- verkocht in het Educatief centrum. Geheel gratis is de folder over de Pantherstellung die door de Stichting Grebbelinie aan hun Woudenbergse collega's werd aangeboden. Na de museumbunker in Leusden is dit de tweede plaats waar deze brochure zal worden gedeeld met het publiek. Donateurs van de Stichting Grebbelinie krijgen deze uitgave thuisgestuurd met het zomernummer van Grebbelinie in Beeld.

De Stichting Grebbelinie in het vizier krijgt een symbolische sleutel overhandigd van de gemeente Woudenberg, die samenwerkte met de vrijwilligers om de bunker toegankelijk te maken. Het beheer van de liniedijk en de kazematten valt onder Staatsbosbeheer. (foto: Bert Rietberg)

Zie voor meer informatie: Stichting Grebbelinie in het vizier


Terug naar het nieuwsoverzicht