Vierde editie Grebbeliniewandeltocht opnieuw succesvol

Door Bert Rietberg, Gebiedscoöperatie O-gen, dinsdag 17 mei 2016 10:13
Categorie: Recreatie

Op zaterdag 21 mei werd voor de vierde keer de Grebbeliniewandeltocht georganiseerd. Vele honderden wandelaars uit het hele land volgden in het spoor van de duizenden militairen die in vroeger tijden over de linie marcheerden. De tocht voerde langs het vernieuwde educatieve centrum Grebbelinie in Woudenberg, loopgraven, sluizen, kazematten en diverse landgoederen.

Wandelaars in het Fort aan de Buursteeg. Op de achtergrond worden filmopnames gemaakt. (foto: Bert Rietberg)

Meer dan 75 jaar geleden klonken de laatste schoten rond de Grebbelinie, toen de geallieerden halt hielden bij de fortificaties die in 1945 door het Duitse leger werden bezet. Na een periode van verwaarlozing is de linie inmiddels alweer vijf jaar een Rijksmonument. Talloze wandelaars en fietsers hebben het gebied met de lange geschiedenis ontdekt. Vanwege de aarden vestingen, maar evengoed omdat het een lang groen natuurgebied vormt met veel water en steeds meer voorzieningen.

De Stichting Recreatie Veluwe & Vallei, de Gebiedscoöperatie O-gen, de Stichting Grebbelinie en VVV Scherpenzeel hebben in 2013 het initiatief genomen om de Grebbelinie middels een georganiseerde wandeltocht bekend(er) te maken bij het publiek. Tochten van 10, 20 en 40 kilometer over en langs de fortificaties laten mensen uit heel Nederland kennis maken met een bijzonder militair landschap. Dankzij de inspanningen van de provincie Utrecht, diverse gemeenten, ondernemers, vrijwilligers en Staatsbosbeheer wordt de linie steeds publieksvriendelijker. Lastige klimpartijen over prikkeldraad behoren op de meeste plaatsen tot het verleden. Waar schapen op de dijk grazen zijn overstapvoorzieningen gemaakt en op andere plekken zijn inmiddels klaphekjes. Een aantal zandzakcoupures zijn voorzien van stevige trappen. De aarden fortificaties lagen er op deze wandeldag weer prachtig bij. 

Wandelaars op de gedekte weg ter hoogte van de Post van Lambalgen. (foto: Bert Rietberg)

Wandelaars die vaart wilden maken, moesten ook dit jaar weer een aantal aantrekkelijke horecavoorzieningen weerstaan tijdens de tocht. Zo kwamen de 40 km-wandelaars na 25 km langs het nieuwe terras van Restaurant Schimmel in Woudenberg. En ook in Renswoude en Scherpenzeel stonden op diverse plaatsen de stoelen klaar om met een drankje uit te rusten. Uiteindelijk bleven toch veel wandelaars even zitten bij de Uitrusting, de Kleine Weide of bij de Top-parkeerplaats waar een ijskraam zich handig had opgesteld. Een ander nieuw element van 2016 was het Educatief Centrum Grebbelinie in Woudenberg. Wandelaars konden bij deze stempelpost een kijkje nemen voor ze aan de laatste 3,5 km begonnen. Alle deelnemers konden hier door de gereconstrueerde loopgraaf wandelen die de Grebbelinie in het vizier had aangelegd.

De wandeltocht startte bij VVV Scherpenzeel. Startlocatie was het Kulturhus Scherpenzeel, die voor de wandelaars speciale aanbiedingen had verzorgd. Een paar verdwenen markeerpijlen zorgden voor wat overlast in de vorm van onnodige kilometers voor enkele tientallen wandelaars, maar dit werd gelukkig snel ontdekt. Binnen een kwartier waren alle markeringen weer compleet. Slechts één wandelaar kon de tocht niet uitlopen, de andere 500 wandelaars konden na 10, 20 of 40 kilometer hun verdiende vaantje ophalen.

Gezellige drukte bij Grebbelinie in het vizier waar veel wandelaars een kijkje namen in het vernieuwde educatief centrum. (foto: Bert Rietberg)

 


Terug naar het nieuwsoverzicht