Er zijn geen evenementen gevonden
  • Donateurs Grebbelinie maken wandeling langs Eem
    zaterdag 29 juli 2006
    Lees verder >>

Educatief Centrum Grebbelinie krijgt vorm

Door Bert Rietberg, Gebiedscooperatie O-gen, maandag 11 april 2016 12:15
Categorie: Geschiedenis

De Stichting Grebbelinie in het vizier werkt hard aan het vernieuwde onderkomen in Woudenberg langs de Brinkkanterweg. De vrijwilligersgroep wil het centrum tijdig gereed te krijgen voor de opening die eind april moet plaatsvinden. Inmiddels is de basis gereed: zowel het straatwerk buiten als de vloerbedekking binnen is gelegd. De muren zijn voorzien van isolatiemateriaal, zodat de collectie beter beschermd is tegen vocht en temperatuursverschillen. Over enkele weken begint Grebbelinie in het vizier aan het vierde hoofdstuk van haar bestaan.

Een eerste hoekje is vast ingericht van het nieuwe educatief Centrum Grebbelinie. Buiten beeld moet nog veel gebeuren.

De Stichting Grebbelinie in het vizier vertelt al meer dan 10 jaar het verhaal van de mobilisatie en meidagen bij Woudenberg en Scherpenzeel. Men begon op de begane grond van de deel van Hoeve de Beek. Na enige tijd besloot men de expositie te verplaatsen naar de zolder en het materiaal kwam nogmaals in beweging toen de schuur ernaast als infocentrum werd ingericht. De vierde en laatste verhuizing oogt definitief. Nadat de materialen enkele maanden elders werden opgeslagen, konden de eerste stukken onlangs op de nieuwe vloerbedekking worden geplaatst. De stichting heeft het gebouw in eigen beheer, met een eigen oprit en parkeerplaats. De muren zijn geisoleerd en geschilderd, de verlichting is zo goed als klaar, en er is een nieuwe entree gemaakt, die bezoekers en collectie beschermt tegen vocht en kou.

Voor de vrijwilligers is een kleine aparte ruimte gemaakt en er is een keukentje en een rolstoelvriendelijk toilet. Bezoekers kunnen plaatsnemen aan een grote tafel naast de boekencollectie over de Grebbelinie en de meidagen van 1940. Volgens de plannen gaan de deuren open voor het publiek vanaf dinsdag 3 mei. De openingstijden zijn dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag van 10.30 tot 15.00 uur. De overige tijden zijn bedoeld voor groepen op afspraak en er worden weer vele honderden basisschoolleerlingen verwacht die zowel de expositie, als de film en de loopgraaf gaan bezoeken.

Klik hier voor de beelden van de verbouwing

Parkeerplaats en oprit naar de Brinkkanterweg 23A zijn inmiddels gelegd. (foto Bert Rietberg)


Terug naar het nieuwsoverzicht