Platform Grebbelinie opnieuw aanjager voor samenwerking

Door Alice van Ginkel en Bert Rietberg, woensdag 09 maart 2016 21:44
Categorie: Platform Grebbelinie

Met tromgeroffel en een fraai optreden van de Amersfoortse kanonniers heeft de Woudenbergse wethouder Gijs de Kruif op donderdag 3 maart Bij Aaltje aan de Linie geopend. Het bedrijf aan de Zegheweg kreeg onlangs een nieuwe naam en opende een nieuwe locatie voor vergaderingen, teambuildingsactiviteiten, borrels en feesten. Tijdens de bijeenkomst waren diverse staaltjes van fraaie samenwerking te zien, die het gebied steeds beter op de kaart zetten.

De Amersfoortse kanonniers met een roffelaar (tamboer) op de Roffelaarskade. (foto: Bert Rietberg)

De bijeenkomst was georganiseerd door de Gebiedscoöperatie O-gen en eigenaar Alice van Ginkel, die er bewust voor koos om de naam van haar bedrijf aan de Grebbelinie te verbinden. “Onze boerderij ligt direct aan de liniedijk en dat vinden wij bijzonder. De Grebbelinie is niet voor niets aangewezen als Rijksmonument.” Dat Van Ginkel niet de enige is die zich verbonden voelt met de Grebbelinie, bleek wel uit de massale opkomst bij de opening, die helemaal in het teken stond van ‘ondernemen aan de Grebbelinie’.
De meer dan honderd ondernemers, vrijwilligers en bestuurders genoten van het prachtige weer en de mooie omgeving van de Roffelaarskade. De Amerfoortse stadskanonniers luisterden de opening op door een mars met alle aanwezigen en een heuse ‘roffelaar’, wat natuurlijk uitstekend paste bij het thema van de middag en de omgeving.
Juke van Niekerk van de Stichting Liniebreed Ondernemen verhaalde over de noodzaak van het verbinden van het culturele erfgoed, beheerders, ondernemers en vrijwilligers. Dit is nodig voor een duurzame, maatschappelijke en economische benutting van het linie-erfgoed in Nederland aldus SLO.
De vereniging Recreatieondernemers Grebbelinie onthulde een informatiebord over de linie en de geschiedenis van de boerderij. Ook deze borden waren vrucht van samenwerking tussen de Gebiedscoöperatie O-gen, de Recreatieondernemers Grebbelinie en de Stichting Grebbelinie. Verspreid over de hele linie zijn elf van dergelijke borden gemaakt, deze borden staan bij ondernemers langs de linie. Ze benadrukken de onderlinge verbondenheid en de relatie met de linie. Wethouder Gijs de Kruif, die zelf ook zijn wortels in de Grebbelinie heeft liggen, verrrichtte de opening van Bij Aaltje aan de Linie.
De samenwerking tussen de vrijwilligersorganisaties kwam mooi tot uiting tijdens de rondleiding over de Roffelaarskade. Gidsen van de Stichting Grebbelinie in het vizier, Historische Kring Scherpenzeel en de Stichting Grebbelinie namen de groepen mee de linie in. Men ontving hierbij een folder van de Stichting Grebbelinie over de geschiedenis van de Voorpost aan de Roffelaarskade. Deze (gratis) uitgave is binnenkort te vinden Bij Aaltje aan de Linie aan de Zegheweg in Woudenberg.

Groepsfoto op de plaats waar in 1939 gemobiliseerde militairen op de foto gingen. Zie zwartwitfoto boven. (foto 2016: T. van Loon)


Terug naar het nieuwsoverzicht