Nieuw paneel voor kazemat Veenendaal

Door Bert Rietberg, vrijdag 05 februari 2016 18:01
Categorie: Stichting Grebbelinie

De Stichting Grebbelinie heeft een nieuw paneel aangeboden aan de familie Valkenburg in Veenendaal. De familie heeft een bijzondere kazemat in de achtertuin en ontvangt al jaren schoolklassen waardoor de herinnering aan de mobilisatie en meidagen in deze plaats levend blijft. De vervanging van het paneel werd mogelijk gemaakt door de Gebiedscoöperatie O-gen en waterschap Vallei en Veluwe.

Gerard Muller (links) van de Stichting Grebbelinie overhandigt het paneel aan de familie Valkenburg.

Langs het fietspad in het verlengde van de Valleistraat staat al meer dan 10 jaar een paneel. Het werd geplaatst door de provincie Utrecht in de eerste fase van het programma 'Grebbelinie boven water'. Het informatiebord droeg de naam 'Omleidingskanaal' omdat het kanaal op korte afstand van de locatie zichtbaar was en de relatie met de daar aanwezige kazemat verklaard kon worden. Sinds 2004 is de zichtbare relatie echter verstoord: fietspaden, de rondweg en een fietstunnel eisten hun ruimte op ten koste van het kanaal.

De kazemat kon ondanks alle werkzaamheden gelukkig behouden blijven en werd zelfs fraai gerestaureerd in 2012, compleet met schietgatluiken, toegangsdeuren en camouflageverf.

Door de veranderingen in het landschap sloot de tekst van het paneel echter steeds minder aan bij de locatie. Bezoekers begrepen niet goed wat foto en tekst vertelden over de plek waar ze stonden en een begeleidende foto toonde ook al geen aanknopingspunten. De Stichting Grebbelinie heeft daarom in overleg met de bewoners de tekst aangepast en meer toegespitst op wat nu zichtbaar is. Stichting de Greb leverde een nieuwe foto met daarop het omleidingskanaal, de kazemat én de Bisschop Davidsgrift. De nieuwe titel van het paneel verwijst naar het meest zichtbare restant: de kazemat voor lichte mitrailleur. Vanwege de watergeschiedenis en de betekenis voor de Grebbelinie steunden de Gebiedscoöperatie O-gen en waterschap Vallei en Veluwe het initiatief.

Wandelaars van het Grebbeliniepad en fietsers die de Grebbelinie fietsroute volgen, hebben er weer een punt bij om even stil te staan. En het oude paneel van de provincie Utrecht heeft opnieuw betekenis gekregen.

De kazemat in Veenendaal wordt na afspraak regelmatig bezocht door schoolklassen en is vaak op monumentendagen te bezichtigen. De frontzijde met de zeven schietgaten én het paneel zijn vanaf het fietspad goed zichtbaar.


Terug naar het nieuwsoverzicht