Stoutenburg in de Grebbelinie

Door Bert Rietberg, Ester Floor, dinsdag 15 september 2015 12:34
Categorie: Stichting Grebbelinie

Met goed bezochte lezingen en rondleidingen is Landgoed Stoutenburg begonnen aan een themadag die misschien wel een traditie kan worden. Op zaterdag 19 september stond Heerlijkheid Stoutenburg in het teken van de Grebbelinie en 70 jaar vrijheid.

Eeuwenoude beuken, rododendrons en het Koetshuis omzomen het ovale terrein voor kasteel Stoutenburg. Wie een wandeling maakt over dit liefelijke en vredige landgoed kan zich niet voorstellen dat dit eens het hevige strijdtoneel was in de meidagen van 1940. Toen de Duitsers Nederland binnenvielen hielden strijdkrachten dapper stand tegen de inval. Stoutenburg lag hevig onder vuur, maar door de dappere weerstand kon de vijand niet doorstoten naar de nabijgelegen stad Amersfoort. Mede hierdoor werd de stad behoed voor een invasie en kreeg het gebied de tijd om te evacueren.

Het naast Kasteel Stoutenburg gelegen Klein Stoutenburg werd door de gemobiliseerden omgedoopt in 'De Vrolijke Mortier'. (foto: Bert Rietberg)

Aan het begin van de Vredesweek (van 19 – 27 september) die dit jaar het thema droeg ‘Vrede verbindt’ stond het landgoed Heerlijkheid Stoutenburg stil bij de bijzondere gebeurtenissen in Stoutenburg tijdens het begin van de Tweede Wereldoorlog. José Huurdeman, auteur van onder andere Dorpen op Drift hield een boeiende lezing over de strijd die gevoerd is op en rond het landgoed en ging in op de belangrijke rol van de voorposten.

Bert Rietberg, voorzitter en gids van de Stichting Grebbelinie nam tweemaal groepen mee langs markante plaatsen uit de Tweede Wereldoorlog. "Nooit geweten dat hier zoveel is gebeurd", meldden veel deelnemers na de wandeling. De wandeling leverde ook weer nieuwe verhalen op, omdat enkele bewoners uit de streek meeliepen en hun ervaringen deelden. Een gids van het Utrechts Landschap vertelde over de geschiedenis van het kasteel en de omringende grond, dat tijdelijk in de greep was van oorlog. En nu weer een fraai rustpunt vormt in het landelijke gebied rond Leusden.


Terug naar het nieuwsoverzicht