Succesvolle platformdag Grebbelinie in natuurgebied De Schammer

Door Martine Tekelenburg, redactie/foto Bert Rietberg, woensdag 08 juli 2015 12:10
Categorie: Platform Grebbelinie

Vrijdagmiddag 3 juli vormde natuurgebied De Schammer het toneel van het zevende Grebbelinie platform. Tevens vond hier de feestelijke opening plaats van het Toeristisch Overstappunt (TOP) in Natuurgebied De Schammer. Met deze middag willen initiators Gebiedscoöperatie O-gen en de gemeente Leusden de aandacht vestigen op dit bijzondere natuur- en recreatiegebied. Het thema de middag was ‘de Grebbelinie is TOP’, vanwege zijn grote verscheidenheid aan natuur, cultuurhistorie en recreatie mogelijkheden.

De deelnemers aan het platform ontmoetten onderweg 'de vrouw van de sergeant', die wist te vertellen over de dappere verdediging van de voorposten Stoutenburg. De ontmoeting werd gearrangeerd door José Huurdeman uit Leusden. 

Wethouder Jan Overweg (Gemeente Leusden), Charles Rijsbosch, programma manager Amersfoort Groen Stad (gemeente Amersfoort), Ruurd Jonge-Poerink (Provincie Utrecht) en Gerard van Santen (Gebiedscoöperatie O-gen) verrichtten de officiële openingshandeling van de TOP Natuurgebied De Schammer. Deze TOP is de derde van een nieuwe serie van TOP’s die in 2015 wordt opgeleverd door Gebiedscoöperatie O-gen, de provincie Utrecht en betrokken gemeenten en ondernemers.

Een TOP is een startpunt waar recreanten de auto kunnen parkeren om van daaruit heerlijk te fietsen of te wandelen. Bij deze TOP in Natuurgebied De Schammer kunt u onder andere zien hoe een agrarisch gebied met een militaire geschiedenis zich heeft ontwikkeld tot een prachtig natuurgebied met veel recreatiemogelijkheden.

De huidige Schammer maakt deel uit van het voormalige inundatiegebied van de Grebbelinie. De boerderijen in deze zesde kom werden op 10 mei 1940 afgebrand om het schootsveld vrij te maken. De bewoners sliepen nog een nacht achter de Grebbelinie voor ze op 11 mei vertrokken naar station Amersfoort om via Purmerend terecht te komen in kleine dorpjes in Noord-Holland. Bij terugkeer troffen ze de puinhopen van wat ooit hun boerderij was geweest. In 1941 verrezen hier wederopbouwboerderijen, waar de bewoners probeerden hun bestaan weer op te bouwen. Een mooi voorbeeld van zo'n boerderij in de stijl van de Delftse School is 't Scham, met rode pannen, een tuitgevel en een gedenksteen met de leeuw die oprijst uit de vlammen.

Aan het eind van een warme maar afwisselende platform middag, hield dagvoorzitter Melis van de Groep (burgemeester gem. Bunschoten-Spakenburg) alle deelnemers goed bij de les door ze stellingen voor te leggen en hun mening te vragen. Hoe kunnen de verenigde organisaties en particulieren samen bijdragen aan het behoud van de Grebbelinie als de overheid meer aan burgers overlaat en hoe zorgen we dat alle energie van de afgelopen jaren een vervolg krijgt met nieuwe inspirerende ideeën en kansen voor ondernemers?

Ondanks de tropische temperaturen waren er ruim 50 deelnemers die enthousiast hun mening lieten horen. Zij lieten zich verrassen tijdens een excursie met vogelaar Nico de Haan, Bert Rietberg, voorzitter van Stichting Grebbelinie en ecoloog Hans-Peter Reinders (Gemeente Leusden). Ook kregen zij van Grebbelinie programmamanager Herman Ruiter uitleg over het nieuw te bouwen bezoekerscentrum bij Fort aan de Buursteeg. Al met al was het een TOP middag.

Hans Peter Reinders uit Leusden doceerde met behulp van enig materiaal over de ontwikkeling van de Gelderse Vallei en de logische plaats van de Grebbelinie tussen de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe. (foto: Bert Rietberg) 


Terug naar het nieuwsoverzicht