Presentatie nieuwe fietsgids Grebbelinie in museum Veenendaal

Door Bert Rietberg, zaterdag 09 mei 2015 11:54
Categorie: Geschiedenis

Op 15 mei 1940 tekende generaal Winkelman in een school te Rijsoord de capitulatie van Nederland. Een monumentje bij het gebouw herinnert aan de gebeurtenis met het opschrift; “Een volk dat zijn verdediging verwaarloost, zet zijn vrijheid op het spel”. Een belangrijk deel van de jonge mannen die de onvermijdelijke nederlaag moesten voorkomen, lag tijdens de meidagen van 1940 in de loopgraven van de Grebbelinie. Op vrijdag 15 mei 2015, precies 75 jaar na de capitulatie, werd de fietsroute over en langs het slagveld gepresenteerd. De bijbehorende fietsgids verhaalt over het zuidelijk deel van de linie waar honderden Nederlandse militairen sneuvelden.

 

Veel belangstelling voor de presentatie in Museum Veenendaal.

75 JAAR NA DE CAPITULATIE FIETSEN LANGS HET SLAGVELD

Verreweg de bekendste slag tijdens de mei-oorlog werd geleverd op de Grebbeberg, waar het zwaartepunt van de gevechten in de Grebbelinie lag. Veel minder bekend is de breedte waarover 23.000 militairen van het 18e Duitse leger een snelle doorbraak probeerden te forceren. Zo werd bij Veenendaal en Ederveen al op 11 mei gevochten bij de voorposten en kwam de frontlijn bij het Fort aan de Buursteeg een dag later onder artillerievuur te liggen. De fietstocht (38 km) voert langs de oude fortificaties bij Rhenen en Veenendaal waar het Nederlandse leger zich had verschanst. En door het voormalige oorlogsgebied bij Achterberg waar een grote Nederlandse tegenaanval plaatsvond.

Op vrijdag 15 mei is de nieuwe fietsgids officieel gepresenteerd in Museum Veenendaal. Rond de presentatie konden bezoekers de nieuwe tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog bekijken en een nieuwe applicatie op de digitale informatietafel. Bij een kleine infomarkt over de Grebbelinie troffen bezoekers naast boeken en gidsen ook striptekenaar Hennie Vaessen, de auteur van ‘De Slag om de Grebbeberg’. De ruim 30 aanwezigen fietsten vervolgens gezamenlijk richting de grote kazemat aan de Valleistraat. Deze ligt ook aan de fietsroute, die langs het Valleikanaal naar de Grebbeberg leidt.

De fietsgids is geschreven door Bert Rietberg en is tot stand gekomen door samenwerking van de gebiedscoöperatie O-gen en de Stichting Grebbelinie. Het coöperatiefonds van de Rabobank en waterschap Vallei en Veluwe steunden het project financieel. De vervaardiging van de fietsgids maakt deel uit de activiteiten rond 75 jaar Slag om de Grebbeberg.

Karel van Dijk, voorzitter Recreatieondernemers Grebbelinie, Jan Kleijn, wethouder gemeente Rhenen, Mark Arens, Museum Veenendaal en Bert Rietberg, auteur fietsgids, tonen de eerste exemplaren. Foto door: Willem van Leuveren.


Terug naar het nieuwsoverzicht