Museumbunker Leusden toont kracht van het gebied

Door Bert Rietberg, Gebiedscoöperatie O-gen, zaterdag 13 december 2014 10:41
Categorie: Projecten

Regen, dreigende wolken en Duitse uniformen vormden een boeiend contrast met de feestelijke sfeer tijdens de opening van de museumbunker in Leusden. De gemeente Leusden en de Historische Kring Leusden waren vastbesloten om iets bijzonders te maken van een onderbelicht verhaal. De Grebbelinie heeft er weer een dimensie bij.

Levende geschiedenis aan de Langesteeg in Leusden tijdens de opening van de museumbunker.

De Historische Kring Leusden zal de eerste zijn om te benadrukken dat de museumbunker meer vertelt dan het verhaal van de laatste dagen van de Grebbelinie in de gedaante van de Pantherstellung. Zo komen ook de meidagen in 1940 aan bod en de natuur op en rond de liniedijk. En natuurlijk maakt de liniedijk waarop de bunker staat deel uit van meer dan 200 jaar vestinggeschiedenis. Toch vormt de behuizing van het kleine museum en de geschiedenis die er mee samenhangt een belangrijk deel van het unieke karakter van het project.

Het beton van de twee meter dikke muren weerspiegelt die geschiedenis van bezetting, bevrijding en wederopbouw. Een deel van dat verhaal komt uit de schaduw van het geheugen. Na de Tweede Wereldoorlog wilde men een deel van die herinnering aan dwangarbeid, honger en fusillades graag vergeten. Duitse bunkers werden opgeblazen en verzonken in de grond om deze wens kracht bij te zetten. De wereld van de bevolking langs de linie was al vanaf de eerste inundaties in 1939 op zijn kop gezet. Of zoals dichter Gerhard te Winkel deze middag voordroeg: "het leven van deze mensen stond onder water".

Het siert de initiatiefnemers dat men dit verhaal niet uit de weg is gegaan en deze tijdlaag juist heeft aangegrepen om niet alleen voor Leusden, maar voor de gehele linie meerwaarde te creeëren. Middels andere initiatieven als de coupures, de digitale wandeling en de Asschatterkeerkade is en was er al aandacht voor de vele aspecten die de linie rijk is. Zo wordt ook beleefbaar dat het militaire landschap voor iedere periode zijn eigen (strategische) waarde had. Samen met de vrijwilligers uit andere gemeenten wordt de nieuwe kracht van de linie zichtbaar: de gezamenlijke wens om het verhaal van de Grebbelinie te delen en te bewaren voor nieuwe generaties.

Namens de Stichting Grebbelinie heeft Pantherstellungkenner Leo van Midden de Historische Kring Leusden geholpen met de inhoud van de fraaie panelen die door Studio Herder zijn vormgegeven.

Deze winter verzorgt de Historische Kring extra openstellingen op de laatste zaterdagen van de maand
van 12.00 tot 15.00 uur. Open op 27 december, 31 januari, 28 februari en 28 maart. Zie ook website historische Kring Leusden...


Terug naar het nieuwsoverzicht