Opening vernieuwde Grebbesluis bevestigt nieuw perspectief Grebbelinie

Door Martine Tekelenburg, redactie/foto Bert Rietberg, maandag 20 oktober 2014 14:08
Categorie: Platform Grebbelinie

Burgemeester Hans van der Pas (gemeente Rhenen) en dijkgraaf Tanja Klip-Martin (Waterschap Vallei en Veluwe) openden vrijdag 17 oktober de Grebbesluis voor publiek. Dit vond plaats tijdens de Platformbijeenkomst Grebbelinie die mede-georganiseerd werd door de Gebiedscoöperatie O-gen.

Dijkgraaf Tanja Klip en Burgemeester Hans van der Pas arriveren bij de Grebbesluis. Nederland Paraat vormt een erewacht.

Het thema van deze middag was ‘De Grebbelinie in nieuw perspectief’. Met een historisch tintje erbij werd het een sprankelende middag waar gereconstrueerde werken zichtbaar worden en nieuwe initiatieven werden gevierd. Hierdoor wordt het verhaal van de bijzondere Grebbelinie telkens meer toegankelijk gemaakt voor een breed publiek.

“Het waterschap en de Grebbelinie raken elkaar op veel fronten. Maar het is gelukkig geen oorlog, wij houden van elkaar”, aldus dijkgraaf Tanja Klip-Martin bij de opening van de Grebbesluis. Ze verwees hierbij naar diverse waterschapsprojecten die bijdragen aan het herstel van de Grebbelinie,
‘De Living History’ groep Nederland Paraat sierde deze middag op en nam de aanwezigen mee terug naar de meidagen van 1940. In die tijd speelde de Grebbesluis een cruciale rol bij het onder water zetten van de Grebbelinie tot aan Bunschoten. Nu heeft de sluis een centrale rol in de waterhuishouding van de Gelderse Vallei. Via het Valleikanaal zorgt het er onder andere voor dat de grachten van Amersfoort met Rijnwater worden gevoed. Het waterschap renoveerde de sluis het afgelopen jaar en maakte hem toegankelijk voor recreanten. Een paneel geeft informatie over de historie en werking van de sluis. Ook is er een fietsoplaadpunt geplaatst.

Voor beheer en onderhoud van de Grebbelinie werd deze middag de samenwerking tussen Staatsbosbeheer, vrijwilligers en ondernemers officieel beklonken. Een initiatief dat tijdens het allereerste Platform Grebbelinie op 25 januari 2013 naar voren werd gebracht. Nieuwe ideeën en projecten bleken er weer in ruime mate te zijn tijdens dit zesde platform. Zo vertelde burgemeester Hans van der Pas over het project ’75 jaar slag om de Grebbeberg’.

Saskia van Dockum en Ron blom (Het Utrechts Landschap) gingen dieper in op de aanstaande herstelwerkzaamheden aan het Hoornwerk en gedeputeerde Mariette Pennarts (Provincie Utrecht) vertelde enthousiast over hoe de infrastructuur aan de voet van de Grebbeberg bijdraagt aan ‘de Grebbeleving’. In het fraai gelegen Hotel-restaurant Het Paviljoen kregen de aanwezigen tevens te horen hoe het stripboek over de Grebbeberg er uit gaat zien. Tekenaar Hennie Vaessen bood inzicht in de diverse fases dat een 'graphic novel' doorloopt voor het drukklaar is.

Zie ook: nieuwsbericht provincie Utrecht

Het stripboek over de Slag om de Grebbeberg komt uit in voorjaar 2015 en gaat € 16,- kosten. (tekening Hennie Vaesssen)


Terug naar het nieuwsoverzicht