Restauratie Post van Lambalgen maakt verwachtingen meer dan waar

Door Bert Rietberg, Gebiedscoöperatie O-gen, vrijdag 12 september 2014 16:54
Categorie: Projecten

Met een knal uit een Amersfoorts kanon werd de herstelde Post van Lambalgen bij Woudenberg geopend. Publiek vanuit de hele linie was getuige van het voorlopige slotstuk van een bijzonder project. De Grebbelinie heeft er weer een toplocatie bij.

Opnieuw veel belangstelling voor een opening in de Grebbelinie. Wethouder Gijs de Kruijf van Woudenberg houdt zijn toespraak vanaf een stevig podium, een betonnen kazemat uit 1940.

Na het herstel van de grote aarden forten Daatselaar en Buursteeg was de Post van Lambalgen aan de beurt om te worden opgeleverd. Met veel zorg is de liniedijk met geschutsemplacementen teruggebracht naar het beeld van 1793. Het herstel is om meerdere redenen van groot belang voor de Grebbelinie. In de eerste plaats is het de enige plaats waar goed zichtbaar is op welke manier de liniedijk er in de 18e eeuw heeft uitgezien. Van de forten en geisoleerde werken als de Linie van Juffrouwwijk was wel voor veel bezoekers duidelijk dat deze gevormd waren om militairen dekking te bieden.

De liniedijk lijkt echter vrijwel overal slechts een waterkerend dijkje met weliswaar een bijzondere betekenis voor de Grebbelinie, namelijk het keren van het water van de inundatie. Bij Lambalgen is nu beleefbaar gemaakt dat de liniedijk meer was dan een waterkering. Het profiel in de fraai vormgegeven coupure van zandzakken toont duidelijk de hoogteverschillen die schutters op de dijk nodig hadden om zich te dekken tegen vijandelijk vuur. Achter de dijk is bij Lambalgen de walgang weer te zien die tevens als gedekte gemeenschapsweg dienst deed. Op deze hoge en droge weg konden militairen zich veilig en ongezien voor de vijand verplaatsen naar bedreigde punten. Deze weg van destijds 25 kilometer lengte vormt een uniek verhaal in de Nederlandse vestinggeschiedenis.

Een andere kwaliteit van de Post van Lambalgen is de combinatie van elementen uit de 18e eeuw en de Tweede Wereldoorlog. Een bijzondere kazemat van het veldleger is nergens anders in de Grebbelinie tussen Rhenen en Spakenburg te vinden. Deze betonnen werken werden alleen gemaakt op locaties waar de plaatselijk commandant erin slaagde om extra middelen te krijgen. Een ander voorbeeld van versterkingen uit die periode zijn de losse elementen van een onderkomen voor pantserafweergeschut. Deze werden aangetroffen tijdens de werkzaamheden aan de dijk. Wie een dergelijke opstelling in zijn geheel wil zien kan terecht bij de Stichting Grebbelinie in het Vizier, enige honderden meters noordelijk van de Post van Lambalgen. Een foto van zo'n opstelling staat op het nieuwe paneel bij de post, die bij deze gelegenheid onthuld werd. Tenslotte staat een relatief zeldzame kazemat voor zware mitrailleur tegenover de Lambalgerkeerkade.

De aanwezigheid van een Grebbelinieondernemer (Madventure) bij de post, een kanosteiger en een TOP-parkeerplaats maken de omgeving erg interessant voor recreatie. De ontwikkeling van een interactieve game op deze locatie is dan ook veelbelovend. Tijdens de opening kreeg het publiek een korte uitleg over de plannen van ontwikkelaar Fourcelabs. Staatsbosbeheer, de gemeente Woudenberg, de gebiedscoöperatie O-gen en de provincie Utrecht kunnen terugzien op een succesvol project dat de Grebbelinie weer een belangrijk stukje boven water heeft gehaald.


Terug naar het nieuwsoverzicht