Succesvolle tweede editie Grebbelinie wandeltocht

Door Bert Rietberg, Gebiedscoöperatie O-gen, zondag 25 mei 2014 08:01
Categorie: Recreatie

Na de uitstekend bezochte Grebbeliniedag op het Fort aan de Buursteeg trokken opnieuw vele honderden mensen naar de Grebbelinie. Deze keer geen kanonnen en kleurige uniformen, maar tientallen kilometers wandelpad, uitgezet door vrijwilligers.

Een groep wandelaars blaast even uit bij de Stichting Grebbelinie in het Vizier te Woudenberg. Menig wandelaar liet zich fotograferen in het wachthokje op de achtergrond. (Foto: Bert Rietberg)

Uit heel Nederland vertrokken 's morgens vroeg de wandelaars naar Scherpenzeel om deel te nemen aan de tweede editie van de Grebbeliniewandeltocht. Mensen van Rotterdam en Amsterdam tot Groningen traden voor een dag in de voetsporen van de Nederlandse militairen, die tijdens de mobilisatie door de linie marcheerden. Uitgerust met veldfles, kaart en stevige wandelschoenen voltooide vrijwel het gehele deelnemersveld de route van 10, 20 of 40 kilometer zonder grote problemen, genietend van een prachtige tocht.

De wandelaars werden op drie manieren geholpen om de weg te vinden in de linie: behalve een kaart en een routebeschrijving waren de tochten dit jaar voor het eerst ook gemarkeerd. Vrijwilligers van de VVV uit Scherpenzeel, Woudenberg en Renswoude plaatsen pijlen op alle plaatsen waar twijfel over de route zou kunnen ontstaan. 

De Stichting Grebbelinie in het Vizier bood alle wandelaars gratis toegang tot hun informatiepunt over de Slag bij Scherpenzeel. Bij de eindstreep kon menig wandelaar daarmee de achterstand op andere deelnemers verklaren. "We hebben drie kwartier in het museum doorgebracht, hartstikke interessant", zo meldde een viertal Rotterdammers zich bij De Breehoek in Scherpenzeel. De groep die de 40 kilometer liep had minder tijd om panelen en maquetes te bekijken. "Best jammer eigenlijk, maar we komen hier later op ons gemak nog eens terug", zo zei een groep uit Leiden. Toch genoten ook deze sportmensen van het landschap. Zo passeerde men achtereenvolgens de Voorpost op de Engelaar, het Werk aan de Daatselaar, Fort aan de Buursteeg en later ook de liniedijk bij Woudenberg. Grote bouwwerken als Kasteel Renswoude, Huis Geerestein en Huize Scherpenzeel lagen langs de route. De bunkers en kazematten herinnerden aan de oorlogsgeschiedenis van deze streek.

Voor de Stichting Grebbelinie was 24 mei 2014 een bijzondere dag. Het was die dag precies 10 jaar geleden dat deze vrijwilligersorganisatie de aanvragen opstuurde om de linie aan te wijzen tot Rijksmonument. De aanvragen die op 24 mei 2004 werden verstuurd werden aanvankelijk afgewezen, maar het geduld werd beloond in 2011 toen de langverwachte handtekening door de staatssecretaris werd gezet. Vanaf dat moment kon de Stichting Grebbelinie zich richten op het delen van kennis van de linie met bezoekers. Aangezien de wandeltocht de gelegenheid biedt om veel mensen kennis te laten maken met het landschap, besloot men de tocht op te nemen in de Grebbeliniemaand. Ook de Recreatieondernemers Grebbelinie steunden de tocht: niet alleen financieel, maar ook door de deuren buiten de gebruikelijke openingstijden open te zetten voor de wandelaars, pijlen te plaatsen en stempelposten in te richten.

"Zo dichtbij, maar toch zo onbekend", verklaarden wandelaars uit Veenendaal. "We gaan hier beslist vaker wandelen". Amsterdammers hadden reeën gezien en een hazelworm. Een drietal dames uit Den Bosch vond zorgboerderij De Kleine Weide één van de hoogtepunten, terwijl een kudde schapen indruk had gemaakt op een stel uit Almere. Heel rustig en zonder problemen maakten ze ruimte voor elkaar.

De Gebiedscoöperatie O-gen is in het buitengebied de partij die samenwerking in de Gelderse Vallei, Utrechtse Heuvelrug en Kromme Rijnstreek bevordert tussen ondernemers, vrijwilligers en overheden. Ze hielp de organisatie van de wandeltocht aan gebiedsinformatie en contacten. Tijdens de wandeltocht was de samenwerking goed zichtbaar. Zo proefden de wandelaars onderweg niet alleen van de Grebbelinie, maar ook van 'Vallei boert bewust', de Stichting Dorcas, zorgboerderij De Kleine Weide en de vele andere initiatieven die leven in het gebied. Volgend jaar zal de wandeltocht ook door het herstelde Fort aan de Buursteeg leiden en over de liniedijk bij Lambalgen. Ook dat maakt de volgende editie iets om nu al naar uit te zien.

Voor wie meer in de linie wil wandelen is er de tweede herziene en uitgebreide druk van de wandelgids Grebbeliniepad

Een tweetal wandelaars staat even stil voor de foto op twee kilometer van de eindstreep in Scherpenzeel. Op de achtergrond de kazematten van de herstelde Post van Lambalgen. (Foto: Bert Rietberg)


Terug naar het nieuwsoverzicht