Fort aan de Buursteeg komt tot leven tijdens Grebbeliniedag

Door Bert Rietberg, zondag 18 mei 2014 10:25
Categorie: Stichting Grebbelinie

Op een zonovergoten dag hebben vele honderden mensen genoten van het recent gerestaureerde Fort aan de Buursteeg. Tientallen vrijwilligers gaven de eeuwen geschiedenis van het fort een gezicht. En dat leverde tal van unieke plaatjes op.

De Bossche Schutterij gaf musketdemonstraties op de wallen van het fort. Rechts het kampement van dit gezelschap. Op de achtergrond is een rondleiding zichtbaar. (Foto: Bert Rietberg) 

In het grootste fort van de Grebbelinie hield de Stichting Grebbelinie dit jaar de Grebbeliniedag. Een week eerder had de Stichting Grebbelinie in het Vizier al een dag georganiseerd bij het informatiecentrum in Woudenberg. Stichting de Greb deed en doet deze Grebbeliniemaand een aantal rondleidingen over de Grebbeberg. Nadat het evenement in eerdere jaren door overheden en vervolgens door ondernemers werd gedaan, hebben de vrijwiligersorganisaties dit overgenomen. En met succes! De belangstelling voor de lezingen, rondleidingen, filmavonden en open dagen blijkt groot. Dit bleek ook weer tijdens de Grebbeliniedag in het Fort aan de Buursteeg.

Natuurlijk blijven de overheden van groot belang voor het slagen van de bijeenkomsten. Gemeenten langs de linie letten op de regels en afspraken die gelden om evenementen goed en veilig te houden. De provincie Utrecht speelt al jaren een vooraanstaande rol in het herstel van de linie en werkt aan de plannen voor een bezoekerscentrum. Staatsbosbeheer is als belangrijke partner aangeschoven in dit proces. Ook ondernemers dragen in hoge mate bij aan de beleefbaarheid: de Recreatieondernemers Grebbelinie zijn juist met dit doel opgericht: meer mensen laten genieten van het gebied. Tijdens de Grebbeliniedag in het Fort aan de Buursteeg waren het Restaurant de Hof en de Heeren van de Wijn, die rond een gezellig terras zorgden voor een hapje en een drankje. De organisatie die al deze partijen regelmatig uitnodigt en met elkaar in gesprek brengt is de Gebiedscoöperatie O-gen uit Scherpenzeel. Dit gebeurt tijdens zogenaamde platformbijeenkomsten.

Na alle voorbereidingen was op 17 mei het woord aan de deelnemers. De Bossche Schutterij gaf demonstraties met musketten in prachtige uniformen, die gedragen werden in de eerste helft van de 19e eeuw. Men sloeg het kamp op in de zogenaamde redoute, het vestingeiland in het fort. Een schutter liet zien én voelen dat er slechts enkele malen achtereen met de musket geschoten kon worden: daarna was het metaal te warm om nog aan te raken.

Militair ingenieur Uppelschoten toonde het publiek hoe men in de 18e en 19e eeuw met meetinstrumenten en vestingkennis fortificaties ontwierp die de Nederlanden moesten beschermen. Ondanks de enigszins beperkte meetinstrumenten wist men destijds met grote precisie te werken. Nederland Paraat sloeg de tenten op in een flankwal op het fort en vertelde daar aan groepen over het Nederlands leger in 1940. Een groep met historische artillerie had een stuk 6Veld opgesteld dat driemaal demonstraties gaf en onder veel belangstelling zes schoten afvuurde. Het informatiepunt en een drietal rondleidingen werden verzorgd door de Stichting Grebbelinie. Verder vervaardigde mandenmaker Prins een drietal schanskorven, die vroeger werden gebruikt als dekking voor de kanonniers.

Voor alle deelnemers en vrijwilligers was de editie van 2014 er een om nog lang van na te genieten. Doordat zich opnieuw donateurs aanmeldden bij de stand van de Stichting Grebbelinie, kunnen dergelijke initiatieven met hulp van de vele genoemde partijen ook in de toekomst door de vrijwilligers worden georganiseerd. Wanneer de hekken van het fort opnieuw en wellicht definitief opengaan is nog niet bekend.

Meer foto's op b-pictures.nl Tevens een fotoserie op wo2actueel

Militairen van Nederland Paraat op de flankwal van het Fort aan de Buursteeg. (foto: Bert Rietberg)


Terug naar het nieuwsoverzicht