Liniedijk toont ware gezicht bij Lambalgen

Door Bert Rietberg, Gebiedscoöperatie O-gen, dinsdag 18 februari 2014 19:19
Categorie: Projecten

Een bescheiden dijkje, bedekt met groen, zonder duidelijke voor- of achterzijde, een liniedijk zonder opvallend militair karakter. En zo blijft het, behalve bij de Post van Lambalgen in Woudenberg.

Liniedijk ten noorden van de Post van Lambalgen.Met grote precisie wordt een deel van de liniedijk bij Woudenberg hersteld naar het profiel van 1793.

Wie de dijk van boven bekijkt(zie foto hierboven), ziet dat het dijklichaam eigenlijk uit twee delen bestaat. Er is een waterkerend deel beneden rechts en daar bovenop een borstwering zonder waterkerende functie. Deze hoge wal was bedoeld om als dekking dienst te doen tegen vijandelijke musket- en kanonkogels. In tegenstelling tot gemetselde verdedigingswerken was een aarden verdedigingswerk weinig kwetsbaar. De kogels werden als het ware door de borstwering geabsorbeerd zonder dat dit grote gevolgen had voor het dijklichaam.

Het lage deel achter de dijk had ook een functie: naast de verbreding van de waterkering, betekende dit ook een veilige weg om ongezien naar bedreigde punten in de linie te trekken. Een infanterist zou op deze walgang onopgemerkt blijven (vergelijk ook de man voor de graafmachine op de foto, die geheel achter de dijk 'verdwijnt')

Hoewel vele wandelaars ongetwijfeld zullen kiezen voor het hoogste punt op de dijk, was dit van origine niet de weg die de militairen in oorlogstijd zouden nemen. Alle karren, kanonnen, ruiters en voetvolk bewogen zich over de veilige walgang. Dit was het profiel dat in 1793 bevolkt had moeten worden door Staatse militairen als het Franse leger zou doorbreken. Dit leger werd echter door de Oostenrijkers verslagen voor ze de Noordelijke Nederlanden echt konden bedreigen. Een jaar later kwamen de Fransen terug, deze keer met meer succes.

Thema volgende artikel Lambalgen: de sporen van oorlog.

Op deze foto is goed te zien dat de bovenzijde van de dijk helt richting kanaal. Dit zorgde ervoor dat schutters de vijand konden blijven beschieten als deze de dijk naderde. Bovendien werd regenwater over deze helling afgevoerd richting de liniegracht(tegenwoordig het Valleikanaal).

Meer informatie over de Post van Lambalgen...

Meer informatie over het project in Woudenberg...


Terug naar het nieuwsoverzicht