Eerste Grebbeliniedag ouverture van een fraaie traditie

Door Bert Rietberg, zondag 18 mei 2008 11:16
Categorie: Recreatie

Op 17 mei werd voor de eerste maal een Grebbeliniedag gehouden van Rhenen tot Spakenburg. Tal van activiteiten door de linie onderstreepten de cultuurhistorische, natuurlijke én recreatieve kwaliteiten van het gebied.

Daverende opening van de Grebbeliniedag

Ondanks matige weersomstandigheden wisten veel bezoekers hun weg prima te vinden naar de fortificaties waar zich vrolijke en boeiende zaken afspeelden. De officiële opening werd 's morgens verricht door de gedeputeerde van de provincie Utrecht. Na een toespraak en het hijsen van de Grebbeliniedagvlag benadrukten prachtig geuniformeerde kanonniers de start van de dag die een jaarlijks terugkerend evenement moet gaan worden.

Bij het Werk aan de Daatselaar hield de Stichting Grebbelinie rondleidingen over het gerestaureerde fort. Ook de historische Vereniging Renswoude, Staatsbosbeheer, een klompenmaker, een imker en de provincie Utrecht waren aanwezig met een stand bij Camping Grebbelinie te renswoude. Hoeve de Beek was het toneel van 'Nederland Paraat'. Even herleefde de mobilisatieperiode rond de hoeve en de loopgraven in de liniedijk. Elders stapten mensen in de kano of op de fiets om de linie actief te beleven. Diverse tentoonstellingen in o.a. Spakenburg en Leusden benadrukten de veelkleurigheid van de linie. Voor mensen die de eerste Grebbeliniedag gemist hebben resteert de troost dat de linie zelf alle dagen van het jaar geopend is.

Zie ook www.grebbeliniedag.nl en de fotowebsite van Geo van Geffen.

Klik hier voor een videoverslag op youtube


Terug naar het nieuwsoverzicht