Herstel redoute Fort aan de Buursteeg vordert

Door Bert Rietberg, SVGV, dinsdag 22 oktober 2013 19:56
Categorie: Projecten

Geholpen door prima weersomstandigheden wordt er flink vooruitgang geboekt in het herstel van het Fort aan de Buursteeg. Deze week krijgt de redoute in de keel (achterzijde) van het fort weer haar oude profiel terug.

RedouteBuursteeg22 oktober 2013: de opril naar het kanonemplacement wordt weer hersteld. (foto Bert Rietberg)

Op het Fort aan de Buursteeg wordt momenteel hard gewerkt aan de restauratie van de contouren van het oude fort. Terwijl de saneringswerkzaamheden elders op het fort doorgaan, worden de vormen van de fortificaties binnen de aarden wallen weer zichtbaar. Vorige week werd de gracht in de keel (achterzijde) uitgediept, nu is de redoute aan de achterzijde aan de beurt.

Graafmachine BuursteegDat er veel gedaan kan worden in een paar dagen door een enkele graafmachine, heeft te maken met de intensieve voorbereiding op de werkzaamheden. Op basis van oude kaarten maakte Buro Boot een tweedimensionale kaart van het fort, die door de aannemer Vink werd gebruikt om een driedimensionale kaart te maken. Door deze te koppelen aan gps-gegevens kan de bestuurder van de graafmachine op een beeldscherm zien waar, hoe en hoe diep er gegraven moet worden.

In enkele dagen kon daardoor de borstwering, het banket voor infanterie en de opril weer zichtbaar gemaakt worden. De opril was de oprit waar het kanon in vroeger tijden de helling op werd getrokken door paarden en manschappen.

De redoute van het Fort aan de Buursteeg heeft een interessante bouwgeschiedenis in verschillende fases. Voor het herstel is in de noordelijke redoute gekozen voor de eerste tijdlaag van het fort: 1786. In die periode werd het fort aangelegd en was de redoute aan alle zijden omsloten door aarden wallen. Tegen en in de westelijke wal was een gemetseld kruitmagazijn dat gesloten kon worden met deuren waarin koperen hengsels, krammen en duimen in waren verwerkt. Dat is bekend omdat deze koperen elementen werden gestolen uit het fort in 1810. De dief werd gesnapt en in gevangenis van Ede opgesloten. De dief ontsnapte echter omdat de bewakers in slaap waren gevallen en ze zagen hem in Ede niet meer terug.

Wie de tweede fase van de redoutes wil zien kan in het zuidelijk deel van het fort terecht. Na 1800 werden de redoutes aan de achterzijde afgegraven, waarschijnlijk om te voorkomen dat een vijandelijk leger dekking kon vinden in het fort, wanneer deze veroverd zou worden. De kanonnen op de Batterij aan de Schalmdijk zouden de indringers dan met geschut kunnen verjagen. Met het vergraven van de wal aan de achterzijde verdwenen na enige tijd de kruitmagazijnen uit de redoute, die er anders ongedekt bij zouden liggen.

Ook in de Tweede Wereldoorlog werd de redoute intensief gebruikt. Er werden loopgraven aangelegd door het 10e Regiment Intanterie en er werd een kazemat met gietstalen koepel gebouwd. Een aantal verhalen van de Nederlandse militairen in de redoute is bewaard gebleven. De kazemat is, weliswaar zonder koepel, teruggevonden op de plaats van het oude geschutemplacement. Deze blijft in gehavende toestand zichtbaar voor het publiek. In de komende week worden de wallen verder onder profiel gebracht. 


Terug naar het nieuwsoverzicht