Derde Platformbijeenkomst Grebbelinie: krachtige impuls voor verbinding

Door Persbericht SVGV, door Martine Tekelenburg, maandag 14 oktober 2013 18:21
Categorie: Platform Grebbelinie

Op vrijdag 27 september vond de derde Grebbelinie platformbijeenkomst plaats op het uiterste puntje van de Grebbelinie bij Camping de Linie in de Neder-Betuwe want: ‘De Grebbelinie is langer dan je denkt’. Na een welkomstwoord van wethouder Schuurmans (Neder-Betuwe) startte de middag met de indrukwekkende film ‘Mei 1940’, gerealiseerd door studenten met de inzet van crowdfunding. De burgemeester van Rhenen, Joost van Oostrum, sprak bevlogen over de herdenking dat de slag om de Grebbeberg 75 jaar geleden plaatsvond en het Bevrijdingstoerisme waar allerlei activiteiten rondom worden georganiseerd van 2012 tot 2015 in de gemeentes rondom de Grebbeberg. Van Oostrum gaf aan dat het vooral draait om het laten zien en ervaren van de emoties van de mensen uit die tijd bij de activiteiten.

Platformbijeenkomst bij het Hoornwerk aan de Spees. De Grebbeberg is tevens zichtbaar. (foto: Ted Smeding)

Een mooi voorbeeld van verbinding en samenwerking op de Grebbelinie kwam van Bert van Setten van de agrarische natuurvereniging Lingestreek. Hij overhandigde een uniek gemaakte Grebbelinie (de Spees) bord met daarbij een nieuw ontwikkelde dinerflyer aan wethouder Schuurman en Corry Vonk van restaurant ’t Veerhuis.

Overhandiging bordVervolgens ging de groep heerlijk wandelend in het zonnetje over de ruim opgezette camping ‘De Linie’ van de familie Brienissen en kwam langs kazematten en het markante Hoornwerk aan de Spees en ging daarna richting de Neder-Rijn. Grebbelinie specialist Bert Rietberg laste een aantal tussenstops in om met passie te vertellen over de historie van het Hoornwerk en de zichtbaar gemaakte kazematten. Ook riepen Liesbeth de Jong (Bevrijdingstoerisme), Bert van Setten (agrarische natuurvereniging) en André Ruiter (B&W Photography) op tot samenwerking vanaf de zeepkist. Tussendoor was er ruimte om de aanwezigen samen in gesprek te laten gaan om nieuwe verbindingen te leggen.

Dagvoorzitter en burgemeester van Bunschoten Melis van de Groep sloot de dag af met de boodschap dat deze bijeenkomsten een krachtige impuls is voor het gebied. ‘Met een grote opkomst en gevarieerd publiek, van ondernemers tot aan vrijwilligers is de basis gelegd. Het is nu zaak dit verder vast te houden en uit te breiden.‘ aldus Van der Groep.

Voor volgend jaar staan dan ook zeker weer 3 bijeenkomsten op de planning meer hierover leest u op deze website


Terug naar het nieuwsoverzicht