Opnieuw restant kazemat aangetroffen op Fort aan de Buursteeg

Door Bert Rietberg, SVGV, maandag 16 september 2013 18:42
Categorie: Projecten

Bij voorbereidende werkzaamheden op het Fort aan de Buursteeg is maandag 16 september opnieuw een groot deel van een kazemat aangetroffen. Onderzoek moet uitwijzen of er mogelijkheden zijn om deze restanten zichtbaar te houden voor het publiek.

Kazemat Fort aan de Buursteeg

Brokstukken van de kazemat op het Fort aan de Buursteeg (Foto Bert Rietberg)

Kazemat VeenendaalEerder werden al de restanten aangetroffen van een S3a kazemat, die over en langs de Slaperdijk kon schieten. Bovendien werden op twee plaatsen restanten van een onderkomen voor pantserafweergeschut gevonden. Deze keer lijkt het te gaan om een kazemat met het nummer S57a of een ongenummerde kazemat. Deze aanduidingen zijn belangrijk omdat aan de hand hiervan fragmenten uit gevechtsverslagen, fotoalbums, dagboeken en mondelinge overlevering gekoppeld kunnen worden aan een locatie.

Het onderzoek zal en kan beperkt blijven tot de delen die nu al boven het maaiveld uitsteken. Na de oorlog zijn de kazematten namelijk vernield en verdeeld over het deel van het fort dat later in gebruik werd genomen als parkeerterrein van de camping 'De Batterijen'. Op diverse plaatsen liggen fragmenten zichtbaar aan de oppervlakte. De camouflagetekening zal vergeleken worden met foto's die beschikbaar zijn, de schietgatramen worden opgemeten en de coordinaten vastgesteld. Aangezien niets wordt verplaatst, zal de huidige locatie de plaats zijn die in de toekomst door bezoekers kan worden bekeken. Of de plaats zijn, die door de gerestaureerde vestingwal wordt bedekt.


Terug naar het nieuwsoverzicht