Water speelt grote rol tijdens Grebbeliniedag in Woudenberg.

Door Bert Rietberg (SVGV), zaterdag 11 mei 2013 21:55
Categorie: Recreatie

Water was de belangrijkste vriend van de Grebbelinie. De watervlakte ten oosten van de liniedijk zorgde ervoor dat het voor de vijand onaantrekkelijk werd om op te trekken richting de linie. Met mooi weer droogden de inundaties plaatselijk op en moest men daar alert zijn op troepenbewegingen in het veld. Tijdens de regenachtige Grebbeliniedag in Woudenberg was wat dat betreft niets bijzonders aan de hand. Een zonnige periode aan het einde van de dag lokte alsnog enige honderden mensen naar Hoeve de Beek. Volgende week zijn Leusden en Amersfoort aan de beurt in de Grebbeliniemaand. Men hoopt in de waterlinie ditmaal op wat minder water.

Grebbeliniedag 11 mei Woudenberg

Nederland Paraat in de loopgraaf tijdens een droge periode. Op de achtergrond een rondleiding van de Stichting Grebbelinie in't Vizier. (foto Bert Rietberg)

Tijdens regenachtige periodes in de 18e en 19e eeuw was de Grebbelinie op zijn sterkst. Hele gebieden veranderden in moerassige plas-dras zones, mede omdat de afvoer van water in de Gelderse Vallei nog voor grote problemen zorgde. Die problemen werden pas opgelost met de aanleg van het Valleikanaal halverwege de 20e eeuw. Het kanaal moest zaterdag zijn kwaliteiten weer aanspreken, omdat het urenlang regende.

Schildersclub NellesteinDe bezoekers die de omstandigheden trotseerden zochten op het terrein van Hoeve de Beek naar beschutting en warme koffie op de deel van de historische boerderij. Hier was tevens het schildersgezelschap Nellestein & Nellestein met een fraaie expositie. Kinderen maakten onder de kap van een hooiberg een schilderij. Geen echt Grebbelinieschilderij ditmaal, morgen was het immers moederdag, dus dat werden geschilderde bloemen met een blauwe lucht en een zonnetje.

De Ondernemersvereniging Grebbelinie presenteerde zich o.a. met een speleobox, een klompenrace en een kaart waarmee hun werkgebied langs de linie zichtbaar werd. De vereniging telt vooral outdoorbedrijven, horeca-ondernemers en verblijfsrecreatie. Door samen te werken met vrijwilligersgroepen en andere organisaties kan de Grebbelinie beter zichtbaar worden in recreatief opzicht.

Toen de lucht  opklaarde kon de dag alsnog mooi worden afgesloten met een goedbezochte rondleiding van de Stichting Grebbelinie in't Vizier naar de loopgraaf en een demonstratie van Nederland Paraat, die ook deze tweede dag in Woudenberg weer uitstekend re-enactment leverde. Op de markt van Woord en Daad namen veel bezoekers de gelegenheid waar om in een omhooggehesen bakje de omgeving te verkennen. Wie naar het noorden keek kon al iets zien van de locaties waar volgende week nieuwe activiteiten zijn in de Grebbeliniemaand.

Schietbaan bij Hoeve de Beek

Het publiek en drie re-enactmentsoldaten (links 2 Canadezen) kijken toe hoe een nederlandse militair aanlegt op de schietbaan. Op de achtergrond een presentatie van de Luchtmobiele Brigade. (Foto: Manouk Rietberg)

Zie ook de blog van de Stichting Grebbelinie in't Vizier...


Terug naar het nieuwsoverzicht