Kochbunkertjes Fort aan de Buursteeg compleet

Door Bert Rietberg, dinsdag 02 april 2013 17:26
Categorie: Stichting Grebbelinie

Met dank aan het Herstelpeloton van het 11e Pantsergeniebataljon uit Wezep is het Fort aan de Buursteeg weer een stukje historie rijker. Kapitein Podgorski en zijn mannen vervoerden op verzoek van de Stichting Grebbelinie een tweetal deksels van Duitse eenmansbunkers naar het Fort aan de Buursteeg. Daarmee heeft het fort nog meer te bieden rond de periode 1944-'45. Eerder waren de buisvormige bunkertjes al in depot geplaatst en getuigde de kanonkazemat in het fort al van de laatste militaire geschiedenis van de Grebbelinie.

Kochdeksels Buursteeg

Aflevering van de deksels, die op de kochbunkers (vooraan) passen. (foto: Bert Rietberg)

Kochdeksel mitrailleurIn relatief korte tijd werd de logistieke operatie voorbereid en tot een goed einde gebracht. Leo van Midden, medewerker van de Stichting Grebbelinie en specialist in de Duitse periode van de Grebbelinie zocht en vond het tweetal losse deksels in de buurt van Doetinchem, bij Landgoed Keppel. Dankzij de welwillende houding van Baron van Lynden van het landgoed en adviserend werk van Ruud van de Werf van de Stichting Menno van Coehoorn kon de operatie op efficiente wijze worden uitgevoerd.

Omdat de kochbunkers volgens strikte voorschriften werden gebouwd konden en kunnen de elementen op vele manieren met elkaar worden gecombineerd. De buizen konden bijvoorbeeld worden gebruikt als schuilplaats, opslagruimte of mitrailleurpost. De deksels die op het Fort aan de Buursteeg aankwamen boden ook elk een verschillende mogelijkheid om de bunkertjes te gebruiken. Eén van de deksels sluit de bunker aan de bovenzijde vrijwel af, terwijl de tweede gelegenheid bood om een draaibaar machinegeweer te bevestigen.

De Stichting Grebbelinie heeft verschillende ideeën over de inpassing in het fort, die met de provincie Utrecht en Projectbureau Vallei & Heuvelrug worden gecommuniceerd.

Zie ook: Elementen kochrohre naar Fort aan de Buursteeg


Terug naar het nieuwsoverzicht