Samenwerking leidt tot mooie Grebbeliniedag

Door Susan Claessens in opdracht SVGV, dinsdag 22 mei 2012 08:02
Categorie: Recreatie

Afgelopen zaterdag hebben ruim 4000 bezoekers de jaarlijkse Grebbeliniedag bezocht. Een geslaagde dag met prachtig weer. En vooral: met grote inzet van de Recreatieondernemers Grebbelinie, VVV’s en vele vrijwilligers. Zij zorgden er samen voor dat deze dag ook dit jaar weer kon doorgaan. Verschillende arrangementen voor bezoekers zorgden voor een gevarieerde keuze aan mogelijkheden. Zo konden bezoekers luisteren naar spannende oorlogsverhalen, de mobilisatiedagen herbeleven, oude militaire voertuigen zien, een cavalerie demonstratie bijwonen of fietsen en wandelen langs de Grebbelinie.

Bossche Schutterij op Fort Daatselaar

De Schutterij van 's Hertogenbosch op Fort Daatselaar toont musketten aan het publiek (foto: H.J. Rietberg)

De Grebbeliniedag wordt al vele jaren georganiseerd door projectbureau SVGV. Het projectbureau organiseert de uitvoering van projecten en activiteiten in diverse gebieden, waaronder de Grebbelinie. Door teruglopende subsidies van overheden is er minder budget en menskracht om dit soort activiteiten te blijven organiseren. In deze tijd wordt de verantwoordelijkheid voor bepaalde taken en activiteiten steeds meer overgedragen van overheden naar ondernemers. Dat dit goed kan werken lieten de ondernemers langs de Grebbelinie nu al zien. Ondernemers en vrijwilligers hebben met de VVV’s in de regio een aantrekkelijk programma samengesteld en afgelopen zaterdag alle bezoekers fantastisch ontvangen en begeleid. Ook de gemeente Leusden pakte uit met de publieksopening van de onlangs herstelde Asschatterkeerkade.

Broodjes bakken op Fort DaatselaarGerard van Santen, directeur van projectbureau SVGV over de samenwerking met ondernemers: “dit is gebiedsontwikkeling 3.0. Samenwerken met eigenaren, vrijwilligers, recreatiesector en ondernemers in gebieden is wat we heel graag willen. Samen keuzes maken, samen verantwoordelijkheid nemen, samen betalen en samen zorgen dat plannen uitgevoerd worden. De ondernemers langs de Grebbelinie hebben laten zien dat ze al helemaal klaar zijn voor deze manier van werken. Er liggen nog veel uitdagingen voor de Grebbelinie, zoals de bouw en inrichting van het bezoekerscentrum bij Fort aan de Buursteeg en het aanleggen van voorzieningen voor bezoekers (zoals fiets- en wandelpaden). Maar met de actieve medewerking van de ondernemers heb ik er alle vertrouwen aan dat we, ondanks de bezuinigingen, veel kunnen realiseren.”

In de komende periode wordt langs de Grebbelinie verder gewerkt aan een aantal projecten. Zo wordt met ondernemers het nieuwe bezoekerscentrum bij Fort aan de Buursteeg gerealiseerd, wordt de voet van de Grebbeberg in Rhenen hersteld en worden voorzieningen voor recreatie uitgebreid.


Terug naar het nieuwsoverzicht