Markeringen aangebracht op kazemat Veenendaal

Door Bert Rietberg, SVGV, zaterdag 14 april 2012 18:22
Categorie: Stichting Grebbelinie

Met krijt en timmermanspotlood heeft de Stichting Grebbelinie zaterdag 14 april lijnen gezet op de gerestaureerde kazemat in Veenendaal. Volgende week worden de vlakken ingekleurd in de originele camouflagekleuren.

Markering kazemat

Medewerker Gerard Muller van de Stichting Grebbelinie controleert de markeringen. (Foto: Bert Rietberg)

Tekening uit 'maskeering' 1931Vele uren van voorbereiding gingen vooraf aan de zonnige zaterdagmiddag waarop de contouren van de camouflagetekening werden aangebracht. In het Nationaal Archief waren de stukken bestudeerd die verhaalden over de kleuren van Nederlandse kazematten. Ook het patroon waarop de schildering moest worden aangebracht werd voorgeschreven, afhankelijk van jaargetijde, landschap en de persoonlijke wensen van de maskeringsofficier. Op de Koninklijke Militaire Acedemie kreeg men les over 'maskeering', ofwel camoufleren. Een boekje uit 1931 deed alle geheimen uit de doeken over schaduwwerking, schermen, de invloed van kleuren en vooral 'onzichtbaar maken'.

Markering kazematHistorisch fotomateriaal van de kazemat aan de Valleistraat maakte de vertaling naar de praktijk uit 1939-'40 een stuk eenvoudiger. Van zowel de voor- als de achterzijde was de opvallende kazemat tijdens de mobilisatieperiode gefotografeerd. Schaatsende burgers en militairen poseerden graag voor het imposante betonnen verdedigingswerk, dat van een opvallend vlekkenpatroon was voorzien. 

Ook de kleuren konden op basis van archiefstudie grotendeels worden achterhaald, maar voor de preciese tinten was er een meevaller nodig tijdens de werkzaamheden. Na het verwijderen van metselwerk bij een - in de oorlog - afgesloten toegang, werden de originele camouflagekleuren zichtbaar op die plaatsen waar meer dan 70 jaar geen licht op was gevallen.

Wie nieuwsgierig is naar het eindresultaat moet deze site in de gaten houden. Het is ook mogelijk om de kazemat zelf te bewonderen tijdens de Grebbeliniedag op 19 mei. Een medewerker van de Stichting Grebbelinie geeft u graag tekst en uitleg over deze bijzondere locatie van de Grebbelinie in Veenendaal.  

Zie ook: restauratie kazemat Veenendaal nadert voltooiing.


Terug naar het nieuwsoverzicht