Werkzaamheden Fort aan de Buursteeg van start

Door Bert Rietberg, SVGV, maandag 06 februari 2012 17:31
Categorie: Projecten

Kort nadat de formele schop in de grond is gegaan, worden de eerste activiteiten in het Fort aan de Buursteeg al zichtbaar. De eerste stap van fase 1 bestaat uit het verwijderen van de 'campingbeplanting'. Op het voormalige parkeerterrein is dat meteen een forse klus.

Fort aan de Buursteeg

Zaagwerkzaamheden op het voormalige parkeerterrein van Camping de Batterijen. (Foto Bert Rietberg)

Hoveniersbedrijf Van Ginkel uit Veenendaal heeft de eerste uurtjes erop zitten in het Fort aan de Buursteeg. Naar verwachting is men twee weken bezig met het werk, dat enig maatwerk van het bedrijf verlangt. Op diverse plaatsen in het fort zijn boomgroepen aangewezen  (voornamelijk eiken) die moeten blijven staan. De coniferen en andere bomen uit de campingperiode zullen verdwijnen, zodat het fort daadwerkelijk gerestaureerd kan worden.

Ook alle aanwezige leidingen en kabels in de grond zorgen ervoor dat het werk volgens vast omlijnde afspraken moet gebeuren. Hoewel de kans niet groot is, bestaat er bovendien altijd de kans op munitie uit de Tweede Wereldoorlog, met name omdat de spoorlijn regelmatig doelwit was van geallieerde aanvallen. Op luchtfoto's uit de oorlog zijn voorzover bekend echter geen inslagen in het fort zichtbaar.

PaddenstoelSlopersbedrijf Hooijer uit Renkum gaat over enige tijd beginnen aan het verwijderen van materiaal uit de bodem. Met name in de toplaag wordt veel puin uit de campingperiode verwacht. Het puin zal worden gezeefd en verzameld, zodat eventueel interessant materiaal bestudeerd kan worden. In een later stadium zal archeologie in ieder geval een belangrijke rol gaan spelen. Op dit moment is de meest opmerkelijke vondst een paddenstoel, met daarop de verwijzing naar de (verlaten) receptie van de camping, die inmiddels geschiedenis is.


Terug naar het nieuwsoverzicht