Start herstel Fort aan de Buursteeg

Door Bert Rietberg,SVGV, woensdag 01 februari 2012 16:55
Categorie: Projecten

Na een lange periode van voorbereiding gaat bij het fort aan de Buursteeg de schop in de grond. Vertegenwoordigers van de betrokken gemeenten en provincies staken samen de handen uit de mouwen als teken van hun gezamenlijke ambitie.

Start herstel Fort aan de Buursteeg

Op de grens van twee provincies en drie gemeenten gaat het werk aan het Fort aan de Buursteeg beginnen. (Foto Bert Rietberg)

Op woensdag 1 februari flankeerden de gedeputeerden van de provincie Gelderland en Utrecht het bord met de voorgenomen werkzaamheden, waar de betrokkenen al enige tijd naar uitzagen. Omringd door omwonenden, beheerders, vrijwilligers en projectleiders kon worden uitgesproken dat de samenwerkende partijen aan de slag willen en gaan met één van de meest bijzondere locaties in de Grebbelinie, het Fort aan de Buursteeg.

Gedeputeerde Pennarts van de provincie Utrecht noemde het 'een geweldig moment voor de gemeente Veenendaal en Renswoude, dat het fort weer hersteld wordt in oude waardigheid en daarmee een plaats wordt waar mensen het verhaal van de Grebbelinie kunnen horen'. Een speciaal woord van waardering was er voor de gemeente Renswoude dat samen met de provincie Utrecht 'het avontuur is aangegaan'. Ook de Stuurgroep Grebbelinie, Projectbureau SVGV en de provincie Gelderland 'hebben het vertrouwen en de bereidheid getoond om met elkaar samen te werken, waardoor we bij deze fase van het project zijn aanbeland.'

In Fase 1 zal aan het noordelijk deel, op het grondgebied van de gemeente Renswoude, worden gewerkt. Vanuit Veenendaal werd de wens uitgesproken dat ook het zuidelijk deel in de toekomst kan worden meegenomen, in Fase 2.

De bestuurders steken de schop in de bevroren grondHoewel er al veel in de Grebbelinie is gerestaureerd in de afgelopen jaren, kan bij het Fort aan de Buursteeg gerust worden gesproken van een uniek project. Wie op dit moment op de parkeerplaats om zich heen kijkt, ziet vrijwel niets meer van de verdedigingswerken die de vijand ter plaatse moesten stuiten. Slechts een vijver herinnert aan de vestinggracht en een slootje aan de grenzen van het voormalig militair terrein. En dat terwijl het fort één van de belangrijkste elementen vormde van het centrale deel van de Grebbelinie en talloze soldaten van vele nationaliteiten hier hebben rondgemarcheerd.

Het herstel zal plaatsvinden aan de hand van de voorbereidingen van Buro Boot en het ontwerp van Michael van Gessel. Tekeningen uit het Nationaal Archief vormden een belangrijke bron voor het ontwerp dat het fort straks weer moet doen voortleven naar het beeld van 1869. In die 19e eeuwse periode werden alle delen van het fort nauwkeurig in kaart gebracht, hetgeen tijdens de voorbereidende werkzaamheden van grote waarde bleek.

Wie de voortgang van de werkzaamheden wil volgen, kan op deze website terecht voor de stand van zaken in het veld.  


Terug naar het nieuwsoverzicht